Početna Informacije Bista Nikole Tesle dar TNF krasi prostor Univeziteta za ekonomiju u Izmiru

Bista Nikole Tesle dar TNF krasi prostor Univeziteta za ekonomiju u Izmiru

„Zahvaljujući poklonu Nikole Lončara i Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, koja se bavi očuvanjem zaostavštine i promoviše lik i delo Nikole Tesle, u sklopu Univerziteta za ekonomiju u Izmiru, od 2015. godine je na raspolaganju posetiocima bista Nikole Tesle, naučnika koji je ostavio veliki trag u svetskoj civilizaciji”, istakla je na svom FB profilu Svetlana Matić, iz Beča, koja je ovih dana boravila u Izmiru u Turskoj.  

Inicijativa je pokrenuta prilikom održavanja simpozijuma „Nikola Tesla-pionir električne energije”, koji je organizovala Komora inženjera i tehničara Izmira, te 2015. godine, gde je bilo prisutno 1200 ljudi.


Foto: S. Matić

„Teslina bista je, inače, rad Bojana Mikulića, akademskog vajara iz Banja Luke. Kako su tada mediji preneli, Nilola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije u Filadelfiji je bistu Nikole Tesle predao Zoranu Markoviću, tadašnjem generalnom konzulu Republike Srbije u Istanbulu. Danas bista Nikole Tesle, dostojanstveno dominira parkom Univerziteta u Izmiru. „Naš, a svetski naučnik, inspiracija je za nova pokoljenja koja dolaze”, poručuje Teslin narod širom sveta!”, dodala je prof. Svetlana Matić, autor mnogih knjiga i zbirki pesama, predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog udruženja Vilhelmina Mina Karadžić, autorka izložbe posvećene Mini Karadžić, kao i osnivač biblioteke Mina Karadžić u Beču.