Početna Vesti U Dransiju kraj Pariza potpisan Sporazum o saradnji opština Svilanjac i Dransija

U Dransiju kraj Pariza potpisan Sporazum o saradnji opština Svilanjac i Dransija

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović  i gradonačelnica Dransija Od Lagard potpisali su nedavno Sporazum o saradnji, kojim se stvaraju čvrsti bilateralni odnosi opštine Svilajnac i opštine Dransi sa tendencijom bratimljenja:

„U Dransiju živi najviše Svilajnčana iz dijaspore i to je bio povod za uspostavljanje bliže i konkretnije saradnje, koju je inicirao Goran Jablanović, predsednik udruženja Biseri. To je francusko-srpsko udruženje koje promoviše srpsku kulturu i folklor. Ova saradnja će omogućiti realizaciju zajedničkih projekata i međusobnu razmenu znanja i iskustva”, izjavio je Milanović istakavši zajedničku želju za unapređivanjem istorijskih i tradicionalnih veza koje dugo povezuju Svilajnac i Dransi, ali i Srbiju i Francusku.


Foto: arhiva G. Jablanović

„Saradnja dve opštine odvijaće se posebno u oblasti privrede, sporta, kulture, ekologije i turizma, a razmenjivaće se iskustva u administraciji i politici upravljanja jedinicama lokalne samouprave. Prema rečima Predraga Milanovića organizovaće se zajednički događaji, seminari, sportska takmičenja, izložbe, koncerti, festivali, posete delegacija, kao i razmena učenika i nastavnika i mnoge druge ekonomske aktivnosti”, prenela je pres služba opštine Svilanjac.

Gradonačelnica Dransija Od Lagard izrazila je zadovoljstvo zbog međusobnog povezivanja i istakla da je cilj stvaranje okvira za razvoj dugoročnog prijateljstva. Dogovoreno je da ona poseti opštinu Svilajnac u maju ove godine i da se procedura bratimljenja sprovede što pre. Sastanku je prisustvovao i Stefan Butors, predsednik francuskog Komiteta za bratimljenje kao i Nataša Đuričić iz Komiteta, zatim Tijana Jovanović, direktorka Slobodne zone Svilajnac, kao i Goran Jablanović, predsednik udruženja Biseri iz Dransija.