Početna Vesti „Ne mogu oni pokrasti toliko, koliko mi možemo da postavimo Teslinih bista”...

„Ne mogu oni pokrasti toliko, koliko mi možemo da postavimo Teslinih bista” – Nikola Lončar predsednik TNF

Za vikend smo preneli tekst novinarke Marine Bulatović objavljen u RT Balkan da je na kratko bila rešena misterija ukradene Tesline biste iz avgusta 2014. iz Klivlenda (Ohajo) Metju Luis Rebrovića, koji ju je 2008. izvajao i poklonio Srpskog kulturnoj bašti u Klivlednu, koja je tada osnovana zalaganjem Aleksandra Aleksa Mačeskog.

Bista pod nazivom „Bronzana bista muškog gospodina” stajala je u ponudi galerije LiveAuctions.com ali ne pod pravilnim nazivom Teslina bista. Početna cena joj je bila 50 dolara. Lu Rebrović, sin Metju Luis Rebrovića je sa suprugom par dana pokušavao da stupi u kontakt sa ljudima iz pomenute galerije, ali nije bilo nikakvog odgovora. „A kada su kontaktirali portparola policije u Klivlendu, Teslina bista je odmah nastala tj. povučena sa listinga LiveAuctioneers.com.

Ubrzo posle krađe 2014, Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu, novu Tesla bistu poklonila je Tesla naučna fondacija iz Filadelfije, rad vajara Bojana Mikulića, koja je srećom i dan danas u Srpskoj kulturnoj baštini.

Nikola Lončar uz jednu od Teslinih bista u Njujorku
Foto. arhiva N. Lončar

Povodom mnogih komentara na nestanak pa pronalazak pa ponovni nestanak Tesline biste, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar je izjavio: „Ne mogu oni pokrasti toliko, koliko mi možemo da postavimo. Mnoge Tesla biste su postavljene na dobro čuvanim mestima. Samo u Franklin institutu u Filadelfiji godišnje prođe oko 950.000 posetilaca. Ključ je u tome da svuda gde je moguće postavimo nove biste, ako neku i ukradu, odmah postavimo novu. Ovde treba postaviti pitanje: može li još neko ovo da radi osim TSF i TNF Srbija? Za poslednjih 12 godina postavili smo 32 biste pored toga što je trebalo obezbediti novac za to, još veći je posao bio da se sve to sprovede u delo. Sada radimo na tom da na beogradskom aerodromu postavimo veliki spomenik Tesli, tri puta veći od prirodne veličine.

Pa dragi moji Srbi, ova i sve druge promocije i Tesle i Teslinog naroda zahtevaju ozbiljan rad i nije dovoljno samo napasti te što kradu. Mnogo je onih što prisvajaju naš rad i što smo veći – više ih se pojavljuje. Naravno, borimo se koliko možemo i tu milosti nema. Što je najgore, neki mediji ih podržavaju i tako promovišu lopove. Ali, ovo je moj život i naravno da ću se boriti do kraja, posebno sa plagijatorima.”, istakao je Nikola Lončar.

Veći deo svoga života Nikola Lončar je posvetio da se u svetu sazna ko je bio Nikola Tesla
Foto: arhiva N. Tesla