Početna Informacije Košarkaško prvenstvo dijaspore će se održati do 30. maja do 2. juna...

Košarkaško prvenstvo dijaspore će se održati do 30. maja do 2. juna u Italiji

Košarkaško evropsko prvenstvo srpske dijaspore (KEPSD) je godišnji košarkaški turnir na kome se takmiče sportski profesionalni i amaterski klubovi iz matice i dijaspore. Idejni tvorac ovog takmičenja je Miodrag Radomirović Pure, jedan od osnivača KK Radivoje Korać u Bielefeldu.

Prvi turnir je održan 1997. godine u Bielefeldu u Nemačkoj i od tada srpski klubovi iz dijaspore i regiona neguju ovu sportsku tradiciju. Ovo takmičenje je jedan od glavnih sportskih događaja srpske dijaspore u Evropi, a razlog osnivanja je promocija srpske košarke, negovanje tradicije i međusobno druženje igrača.

Italija će biti domaćin ovogodišnjeg prvenstva, Savez Srba u Italiji će biti glavni pokrovitelj i organizator događaja, a mesto realizacije će biti Skio, grad u provinciji Vićence, gde će prvenstvo ugostiti udruženje Srba Kruna.

Događaj će početi 30. maja i trajaće do 2. juna 2024. Planira se učešće 12 ekipa i to iz sledećih zemalja: Srbija, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Austrija, Velika Britanija, Nemačka i Švedska. Iz Italije će na takmičenju učestvovati dve ekipe Saveza Srba u Italiji, u čijem sastavu će biti članovi naših mnogobrojnih srpskih udruženja i omladinci koji žive u raznim gradovima severne Italije, iz Trsta, Udina, Breše, Vićence i okoline. Kao gosti prvenstva učestvovaće i predstavnici italijanskih košarkaških klubova.

Savez Srba u Italiji će uputiti poziv i specijalnim gostima, našim poznatim sportistima Bogdanu Tanjeviću, Dejanu Bodirogi, Vladi Divcu, Deji Savićeviću, Zvonetu Bobanu.

Takmičenje će trajati tri dana, od 31. maja do 2. juna 2024. Otvaranje je u četvrtak uveče, 30. maja kada će se organizovati doček gostiju i humanitarna večera na kojoj će učestvovati sve ekipe, gosti iz Srbije, regiona i dijaspore, kao i naša srpska zajednica iz Italije. Ovom prilikom biće priređen i prigodan kulturni program za prisutne.

U okviru tri dana takmičenja planira se učešće Srpske dopunske škole „Sveti Sava“ sa ciljem da se deci približi sport, posebno košarku, organizuje za đake prigodan kurs za ovaj sport, pripremimo ih za letnje sportske kampove, a ujedno i promovišemo srpsku dopunsku školu.

Poslednjeg dana organizovaće se jednodnevni dečiji sportski kamp za decu uzrasta od 7 do 15 godina, sa treninzima u košarci i atletici. U sklopu kampa održaće se kviz takmičenje na temu poznavanja srpskog sporta i srpske istorije, a najbolji će dobiti medalje. Planirano je i tačmičenje dece u sportskom delu gde će se izabrati najbolji mladi sportisti u nekoliko sportskih disciplina.

Istog dana održaće se i tradicionalni Kros RTS-a na kome će učestvovati đaci svih deset nastavnih mesta Srpske dopunske škole Sveti Sava Vićenca. Osnivač prvenstva, Miodrag Radomirović Pure koji će biti jedan od počasnih gostiju, u okviru manifestacije održaće seminar i predavanje na temu: Individualna periodizacija u fizičkoj pripremi na svim nivoima.

Izvor: Savez Srba u Italiji
Na fotografiji se nalazi idejani tvorac takmičenja Miodrag Radomirović Pure
Foto: Vikipedija