Početna Događanja U Tokiju dodeljene plakete zaslužnim pojedincima i organizacijama povodom Dana državnosti Srbije

U Tokiju dodeljene plakete zaslužnim pojedincima i organizacijama povodom Dana državnosti Srbije

U Ambasadi Republike Srbije u Tokiju održan je prijem povodom nacionalnog praznika – Dana državnosti, na kojem su zaslužnim pojedincima i organizacijama iz Japana dodeljene plakete Ambasade Republike Srbije za doprinos unapređenju razmene i promociji Srbije u Japanu u domenu kulture, nauke, obrazovanja, medicine i sporta.

Ambasadorka Aleksandra Kovač se, u pozdravnom govoru, osvrnula na dugotrajne bilateralne odnose između Srbije i Japana, koji su ojačani ne samo nastavkom političkog dijaloga i razmena, već i prosperitetnim poslovnim okruženjem i kvalitetnim međuljudskim vezama.

Istakla je da temelj prijateljstva ostaje čvrsto ukorenjen u dubokom osećaju solidarnosti, koji pre svega počiva na bliskim kontaktima između naroda Srbije i Japana, te da oni služe kao živopisni most, jačaju međusobno razumevanje i veze u kulturnim, naučnim, obrazovnim i sportskim oblastima.

Rekla je da smo ovom prilikom želeli da istaknemo zasluge pojedinaca i organizacija, čiji neumoran rad na promociji Srbije u Japanu i produbljivanju razmene i saradnje neizmerno doprinosi prijateljstvu dve zemlje.

Plakete su uručene sledećim dobitnicima:

–  Šuzu Sumiju, predsedavajućem Japanskog komiteta organizacije EU-Japan Fest tokom obeležavanja titule Novi Sad- Evropska prestonica kulture, za doprinos razmeni Srbije i Japana u domenu kulture;

–  Organizaciji EU-Japan Fest za doprinos razmeni Srbije i Japana u domenu kulture;

–  Galeriji Steps za doprinos razmeni Srbije i Japana u domenu kulture;

–  Portalu My Serbia za doprinos promociji Srbije u Japanu u domenu kulture;

–  Istoričarki umetnosti Saći Šimadi za doprinos promociji Srbije u Japanu u domenu kulture;

–  Profesorki Univerziteta Tojo Eiva Saori Maćidi za doprinos promociji Srbije u Japanu u domenu kulture;

–  Društvu prijateljstva Japan-Srbija za doprinos promociji lika i dela Nikole Tesle u Japanu i obeležavanju 80 godina od njegove smrti;

–  Gradu Hofu za doprinos promociji lika i dela Nikole Tesle u Japanu i obeležavanju 80 godina od njegove smrti;

–  Institutu Tesla za doprinos promociji lika i dela Nikole Tesle u Japanu i obeležavanju 80 godina od njegove smrti;

–  Novinaru Jukihiku Kimuri za promociju Srbije u Japanu u domenu medija;

–  Pomoćnom treneru fudbalske reprezentacije Srbije Kacuhitu Kinošiju za doprinos razmeni Srbije i Japana u oblasti sporta;

–  Prof. Kanameu Okanu za doprinos promociji srpskog jezika u Japanu;

–  Bolnici pri Institutu za medicinske nauke Univerziteta u Tokiju i lekarima Tomokiju Todu i Minoru Tanaki za doprinos razmeni Srbije i Japana u domenu medicine.

Svi dobitnici zahvalili su na ukazanoj časti i naglasili da će svojim angažmanom nastaviti da doprinose unapređenju bilateralnih odnosa. Prijemu je prisustvovao i počasni generalni konzul Republike Srbije za region Kansai Naohide Uejama, koji je održao zdravicu.

Izvor: Ambasada Srbije u Japanu
Foto: Ambasada Srbije u Japanu