Početna Događanja Prosvjetino predavanje o Sretenju

Prosvjetino predavanje o Sretenju

Povodom obeležavanja praznika Sretenja i Dana državnosti Republike Srbije, SPKD Prosvjeta Austrija organizovala je predavanje na temu „Srbi u Beču; Nastanak i razvoj srpske crkveno-školske opštine Svetog Save”. Predavanje je održano u okviru tradicionalne tribine Prosvjete – Susreti i razgovori, u subotu  17. februara uveče u sali crkve Vaskrsenja Hristovog u drugoj bečkoj opštini.

Mnogobrojni studenti, članovi drugih srpskih organizacija iz Beča i zainteresovani građani prisustvovali su predavanju Na samom početku sveštenik Mihailo Smiljanić, član UO Prosvjete, blagoslovio je i pozdravio goste, istakavši značaj ovakvih predavanja i samu vezu Crkve i Prosvjete, odnosno škole i obrazovanja. Podsetio je da je i opština Svetog Save osnovana u XIX veku kao crkveno-školska opština, između ostalog i sa ciljem obrazovanja i školovanja srpske dece.


Foto: Prosvjeta Beč

Predsednik Prosvjete Marko Sarić, pozdravio je prisutne, napomenuvši da se Susreti i razgovori održavaju više od jedne decenije, da predstavljaju tradicionalnu manifestaciju na kojoj su učešće uzeli mnogi uvaženi profesori, književnici, istoričari i kulturni delatnici.

Istoričar Zlatan Stojadinović, saradnik Austrijske akademije nauka, podelio je sa prisutnima rezultate svog višegodišnjeg rada. Govorivši o osnivanju i razvoju srpske crkveno-školske opštine Svetog Save, gospodin Stojadinović, verno je dočarao vreme sa kraja XVIII i tokom XIX veka, sve probleme i izazove koje su tada stojale pred srpskom zajednicom i način na koji su se oni nosili sa njima i kako su ih rešavali. Dotakao se svih nesporazuma u odnosima sa Grcima, pošto su tada vernici srpske narodnosti potpadali pod jurisdikciju grčkih crkava Svetog Đorđa i Svete Trojice. Istakao je i značaj, tada karlovačkog patrijarha, Josifa Rajačića koji je imao presudnu ulogu u dobijanju prava Srba na crkveno-školsku opštinu 1860. godine.

Ova svečana prilika iskorišćena je i da se veze srpskih organizacija u Austriji prodube, a Prosvjeti je uručeno lepo priznanje – zahvalnica Austrijskog Saveza srpskog folklora. Priznanje je potpredsedniku Prosvjete prof. Srđanu Mijalkoviću uručio predsednik Saveza g. Aleksandar Stanković.  

Posle predavanja usledila su i mnogobrojna pitanja zainteresovanih na koja je istoričar Stojadinović strpljivo odgovarao.

Izvor: Prosvjeta Austrija