Početna Događanja Vladika Justin služio u Lionu

Vladika Justin služio u Lionu

Od kada je postavljen za vladiku Zapadnoevropske eparhije, vladika Justin je na praznik sveta Tri Jerarha i učitelja Crkve ovoga meseca služio po drugi put u parohiji u Lionu, u Francuskoj. Kako je naglasio sveštenik Goran Ilić Benke „bio je to dolazak svojega među svoje, i svoji ga primiše u sinovakoj radosti i ljubavi”.

„Sveta arhijerejska liturgija je protekla u divnom blagoljepiju. Vladici su saluživala dva sveštenika, otac Goran i otac Dragoljub Bogosavljević iz parohije u Ajzu i vladičin đakon, Nikola Rakićević. Divno je bilo čuti složno harmonično pojanje služaščih potpomognuto i vladičinim sekretarom, Nikolom Stojanovićem koji je ujedno rukovodio i prisluživanje naših mladih prislužnika u oltaru. Odgovaranje na liturgiji je po običaju melodično predvodila Radica Cvetić na čiji glas se nadovezivala čitava crkva”, istakao je sveštenik Ilić Benke.


Foto: CO Lion

U svojoj besedi, vladika Justin, tumačeći odeljak iz Svetog Jevanđelja po Luci o isceljenju slepog od rođenja, poželeo je „da osvesti verne o tome kakvim nas mnoštvom darova neprestano obasipa naš Nebeski Otac a da toga nismo svesni, baš kao što nismo svesni koliki je veliki dar očinji vid dok ga ne izgubimo, a to je samo jedan u nizu darova koji karakterišu prečudesni dar Božiji samoga života datoga čoveku. Kada se pak osvestimo i spoznamo ljubav Božiju prema nama, onda u našem srcu više nema mesta za nemir i brigu ukoliko sebe smatramo hrišćanima”, prenete su reči vladike Justina.

Učenici Srpske dopunske škole Sv. Nikolaj Velimirović iz Liona, koja se održava pri CO parohiji u Lionu su sa svojom učiteljicom Aleksandrom Bursać izveli lep program posvećen ličnosti monaha, a potom i jerarha Svetog Save povlačeći paralele s episkopom koji je tog dana služio svetu liturgiju. Đaci su vladici i prisutnom narodu otpevali pesmu „Sveti Savo, mudra glavo” a zatim uručili vladici svoje crteže i primili od njega blagoslov.

Foto: CO Lion

„U čast vladike, domaćini su pripremili bogatu trpezu na kojoj je bilo mesta za sve goste i domaće, male i velike. Prazničnom raspoloženju dorpineli su mnogobrojni gosti, braća i sestre iz parohija u Ajzu na čelu s ocem Dragoljubom, novim sveštenikom ove parohije, i onima sa Juga iz Montelimara. Tokom trpeze, na molbu domaćeg sveštenika, vladika Justin se još jednom obratio narodu deleći s njim svoje intimno osećanje ljubavi Božije kao Onoga koji se igra s čovekom, raduje mu se i privodi ga životu, ne samo nebeskom, već i ovom ovde na zemlji, vraćajući vid slepima, vraćajući životu sina udovice, preobraćajući vodu u najbolje vino služeno pri kraju svadbe u Kani Galilejskoj iako su zvanice sigurno već bile „malo“ popile, pokazujući tim delima da je život sam po sebi veliki dar Boga čoveku, da čovek ima pravo i treba da mu se raduje, da ne treba nikako da strahuje, već da prihvata život sa svim što mu on donosi (uključujući i smrt) s poverenjem kao dar Božiji koji ga povezuje s večnošću”, rekao je sveštenik Goran Ilić Benke.


Foto: CO Lion

Vladika i prisutni su imali tad priliku da čuju i splet pesama u izvođenju oca Gorana a uz muzičku pratnju na gitari Đorđa Kovačevića i Bratislava Dragića kojima su isti izborom tri vojvođanske pesme, dve ruske, jedne grčke i jedne francuske želeli da na slikovit način prikažu životni put vladike Justina od Srema do Francuske.

„Dan je prošao i završio se u najdivnijoj mogućoj atmosferi ostavljajući trag u dušama sveg sabranog naroda, a sigurno je da će ostaviti neizbrisiv trag i u analima lionske parohije vodeći istu ka daljem i još većem duhovnom napretku molitvama našeg svetog vladike”, istaknuto je u CO parohiji u Lionu.