Početna Događanja Proslava Svetog Save u Grčkoj u Sprskim dopunskim školama

Proslava Svetog Save u Grčkoj u Sprskim dopunskim školama

Svi Srbi, ma gde disali, učili, voleli, obitavaju u hramu koji je Sveti Sava na zemlji sazidao. Vekovima nakon napuštanja zemaljskog carstva našeg svetitelja, temelj tog hrama je i dalje čvrst, a zidovi nepoljuljani. Njegova kupola sagrađena je od naših isprepletenih ruku koje jedni drugima pružamo, sposobni da praštamo, volimo, razumemo…

Ani, Mileni, Ljubici i Vesni, nastavnicama Dopunske škole na srpskom jeziku u Grčkoj, u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, dat je zadatak da svoje đake izvedu na put kojim je Sveti Sava hodio, učeći ih koliko je važno održati veru, svoju, poznavati svoje korene i voleti rod svoj.
Savindan na Kritu

Ovogodišnja Svetosavska akademija na Kritu održana je 11. februara 2024. godine u hotelu „Kapsis – Astoria” u Iraklionu.

Učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku iz Irakliona, Hersonisosa, Agios Nikolaosa i Hanje, zajedno sa svojom nastavnicom Milenom Marković, u duhu svetosavlja, prigodnim programom iskazali su svoju ljubav i poštovanje Svetom Savi. Otpevano je, pored himne Svetom Savi, i nekoliko horskih pesama u čast Svetog Save, predstavljen je životni put našeg svetitelja i izvedeno je par narodnih igara u aranžmanu roditelja iz Irakliona. Na naslovnoj fotografiji su đaci sa Krita.

Učenici iz Atine
Foto: SDŠ Atina

Savindan u Atini

Deca Dopunske škole na srpskom jeziku su zajedno sa svojom učiteljicom Vesnom Koprivicom i uz svesrdnu pomoć svojih roditelja, pripremila svečanu Svetosavsku akademiju. Održana je u nedelju, 4. februara 2024. godine, u svečanoj sali Kulturnog centra „Ruf“ koju je Srbima ljubazno ustupila Atinska arhiepiskopija. Saborno, sa velikim brojem gostiju, roditelja i prijatelja, arhimandrit Evsevije (Meandžija) i jerođakon Stefan (Dušković) su blagoslovili slavski kolač i žito koje je pripremila porodica Tadić-Papanikolau zajedno sa jerođakonom Stefanom.

U nastavku večeri su se smenjivale pesme i recitacije o Svetom Savi. Biranim programom je istaknuta potreba negovanja naše tradicije i utemeljivanja u svetosavlju. Tako je dečji hor kojim je rukovodila Sanja Ožegović, priredbu počeo Himnom svetom Savi, a završio je pesmom Deca neba, ukazujući time simbolično da na stazu koju nam je prokrčio Sveti Sava, kojom hodeći, stižemo do svog nebeskog doma.

Na kraju svečane akademije se prisutnima obratio konzul Ambasade Republike Srbije u Atini Dejan Mačković. Tom prilikom je uručio plaketu zahvalnosti predstavniku kompanije MED AND BALTIC SHIP LTD. koja je Dopunskoj školi na srpskom jeziku darovala prekopotrebni projektor i štampač. Uputio je zahvalnost Slavoljubu Lukiću, inspektoru za veronauku pri Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, za pravoslavne dečje kalendare koje je poslao đacima u Atini kao svetosavski poklon. Svetosavska akademija je, po običaju, zaokružena bogatim posluženjem srpskim specijalitetima koje su pripremili roditelji polaznika Dopunske škole na srpskom jeziku.

Učenici iz Soluna
Foto: SDŠ Solun

Savindan u Solunu

U Solunu je osvećen i svečano otvoren prostor  Srpske dopunske škole Sveti Sava, pri Kancelariji Manastira Hilandara u Solunu. Nove prostorije za nastavu na srpskom jeziku su svečano otvorene u prisustvu ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića, arhimandrita Metodija, igumana Manastira Hilandar, konzula Srbije u Solunu Jasmine Milačić i upravnika Kancelarije Manastira Hilandar u Solunu protojereja-stavrofora Aleksandra Pavlovića.

Svečanost povodom otvaranja novih prostorija i proslave Savindana koja je organizovana pod pokroviteljstvom Manastira Hilandara, Republike Srbije i Republike Grčke nastavljena je u hotelu „Makedonija Palas”. Na toj manifestaciji su nastupili učenici Srpske dopunske škole Sveti Sava u Solunu, sa svojom nastavnicom Anom Džoganović, Kulturno umetničko društvo Dimitrije Koturović i Beogradski muški hor.

Đaci srpske škole iz Volosa

Savindan u Volosu

Kao i svih prethodnih godina, đaci i roditelji Srpske škole u centralnoj Grčkoj obeležili su Savindan okupivši se u crkvi Svete Petke u Volosu, na liturgiji gde su učestvovali u osveštanju i lomljenju slavskog kolača koji je napravila učiteljica Ljubica Pokrajac.
Učenici su otpevali Svetosavsku himnu, a sveštenik Aleksandar Gačić je održao besedu o Svetom Savi uz reči podrške za Srpsku školu i đake koji neguju svetosavski duh i van matice Srbije. Nakon toga, proslavljena je slava prema srpskim običajima uz domaće pite i kolače koje su mame umesile, a đaci su se najviše obradovali slatkim paketićima.