Početna Događanja Obeležen Dan državnosti Srbije na Trgu ruža u Budimpešti

Obeležen Dan državnosti Srbije na Trgu ruža u Budimpešti

Tradicionalno u Srpskom obrazovnom centru Nikola Tesla u Budimpešti i ove godine je obeležen Dan državnosti ali  ne kao prethodnih godina centralnom proslavom već po odeljenima.

„Tako su učenici od 5. do 11. razreda sa svojim razrednim starešinama u svojim učionicama odgledali prvi snimljeni srpski nemi film „Život i dela besmrtnog Karađorđa”. Film je snimljen daleke 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića. Glavnu ulogu je glumio Milorad Petrović. Zatim su učenici uradili test na temu pomenutog praznika. Za učenike 12. razreda kviz je priređen u svečanoj auli našeg učilišta”, istakli su Srpskom obrazovnom centru Nikola Tesla u Budimpešti.


Foto:SOC Nikola Tesla, Budimpešta

Kako su naveli, kviz se sastojao od brojnih pitanja a među njima su bila „Ko se s kim sreće na Sretenje Gospodnje?”, „Kakvim oružjem su se borili srpski ustanici?”, „Ko je napisao pesmu Vostani Serbije?” „U kom je mestu podignut Prvi srpski ustanak?”, „Koliko je Sretenjski ustav bio na snazi?”.

„Svaki učenik je dobio poseban test sa pitanjima. Urađene radove su vrednovali profesori Aktiva za istoriju na čelu sa Alenom Nađom, šefom navedenog profesorskog aktiva. Kviz je prošao u dobrom raspoloženju. Učenici su se zaista potrudili da dokažu svoje stečeno znanje o važnosti praznika Sretenja kada se praznuje susret Gopoda Isusa Hrista sa Pravednim starcem Simeonom, podizanje Prvog srpskog ustanka pod vođstvom Karađorđa Petrovića (1804), zatim prihvatanje Sretenjskog ustava Srbije (1835), a toga dana se obeležava i nacionalni praznik pod nazivom Dan državnosti Republike Srbije”, istaknuto je u ovoj velikoj obrazovnom ustanovi u Budimpešti.