Početna Kultura Obnoviće se rodna kuća Mileve Marić Ajnštajn u Rumi

Obnoviće se rodna kuća Mileve Marić Ajnštajn u Rumi

Projekat obnove kuće Mileve Marić Ajnštajn u Rumi, koji je podnela ova opština na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu”, odobren je od strane komisije na čelu sa ministarkom Majom Gojković. Time će Ruma dobiti novi prostor za promociju bogatog kulturnog nasleđa.

Obnovu porodične kuće Mileve Marić Ajnštajn, velike naučnice svetskog glasa i to u susret značajnog jubileja 150 godina od njenog rođenja, finansijski će podržati Ministarstvo kulture, a u prvoj fazi projekta planirano je da se izvrši njena potpuna rekonstrukcija, pa će nakon završenih arhitektonsko-građevinskih radova, buduća „Spomen kuća Mileve Marić – Ajnštajn” imati galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić dogovorile su danas da će radovi započeti u aprilu i istakle da je ovo prvi ovakav projekat posvećen ženi naučnici, koji će budućom postavkom biti važan deo ne samo kulturnog i turističkog potencijala opštine Ruma, već i mesto obrazovanja mladih generacija.

Aktuelni izgled kuće – kako bi trebala da izgleda
Foto: Ministastvo kulture

Drugi deo projekta je planiran za realizaciju tokom 2025. godine, u godini kada se obeležava 150 godina od njenog rođenja, a objekat će imati dve tematske celine: memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo svetski poznate naučnice, kao i na rad njenog rođenog brata Miloša Marića, takođe istaknutog naučnika, čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, i galerijski prostor namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma.

Kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Mileva živela sa porodicom, ima nespornu istorijsku vrednost. Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, kuća je u septembru 2023. godine, uz zalaganje opštine Ruma, prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu.

Obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara, pa će tako u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti dobiti novi sjaj, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Izvor: Ministarstvo kulture