Početna Škola Srpske škole u Rumuniji

Srpske škole u Rumuniji

Srpska gimnazija Dositej Obradović u Temišvaru je jedina u Rumuniji koja nosi ime ovog velikana

Srpsko školstvo u Rumuniji ima bogatu tradiciju jer obrazovanje na maternjem jeziku postoji više od tri veka. Do drugog svetskog rata skoro sve srpske škole bile su veroispovedne, bilo ih je pedesetak, imale su oko 9000 učenika.

Posle Drugog svetskog rata sve su škole podržavljene. Pod pritiskom komunističkog režima broj se đaka znatno smanjuje, a škole se postepeno gase.

Srbi u Rumuniji danas imaju šest četvorogodišnjih škola, sa ukupno oko pedeset đaka i sa po jednim učiteljem. Uz to u Rumuniji funkcioniše još samo jedna osmogodišnja škola u Belobreški sa dvadeset tri učenika, koja više nema pravni status, već je podjedinica druge školske ustanove, a u 13 rumunskih škola oko 650 đaka još uvek uče srpski jezik kao maternji.

U Temišvaru postoji i radi srpska Teoretska gimnazija Dositej Obradović u okviru koje funkcionišu odeljenja od 1. do 8. razreda, odnosno 9 – 12. razred, tj. 1-4. razred škole sa oko 150 učenika.

U Rumuniji postoje i dve Katedre za srpski jezik i književnost na Univerzitetu u Bukureštu i Temišvaru. Danas je jedan od najvećih i najozbiljnijih problema srpske zajednice u Rumuniji kako sačuvati srpsko obrazovanje na maternjem jeziku u preostalim retkim srpskim školama a u tome je pomoć Srbije toliko skromna da gotovo nije ni vredna pomena.

Uprkos tome zahvaljujući velikoj srpskoj prosvetarskoj tradiciji i srpskim školama u Rumuniji broj fakultetski obrazovanih Srba i srpskih intelektualaca je srazmerno veći od skoro svih nacionalnosti u Rumuniji, a srpska zajednica važi za jednu od najobrazovanijih u zemlji Karpata, istaknuto je u Srpskoj gimnaziji u Temišvaru.

„Nije dosta imati lepe vrednosti i sposobstva, valja znati dobro s njima upravljati” govorio je srpski prosvetitelj i reformator Dositej Obradović, po kome se i zove srpska gimnazija u Temišvaru, za koju važi da je najsvetlija tačka srpskog obrazovanja u rasejanju.