Početna Zanimljivosti Draga Ljočić i oglas u Srpskim novinama iz aprila 1879.godine

Draga Ljočić i oglas u Srpskim novinama iz aprila 1879.godine

Prva srpska lekarka, feministkinja i sufražetkinja Draga Ljočić ( Šabac, 22. februar 1855 — Beograd, 5. novembar 1926) medicinu je studirala u Cirihu, kao jedna od retkih žena studenata medicine u to vreme.

Bila je velika filantropkinja i zaštitnica dece. Iskreno i energično se zalagala za otvaranje dečijih bolnica, izgradnju domova za nezbrinutu decu. Zbog ovih i sličnih stavova često je bila prozivana i u javnosti prepoznata kao osoba koja javno promoviše nemoral. Njena istrajnost, iskrenost i posvećenost uvek su bili jači od bilo koje osude i ona je zahvaljujući veri u sebe i u ispravnost svojih ciljeva uspela da te ideje i realizuje.

Draga Ljočić je jedna od najinteresantnijih žena u modernoj istoriji Srbije. Od kada je započela karijeru lekarke neprestano se borila sa mizoginim, muškim svetom koji je pokušao da je na svaki način diskvalifikuje i ukloni sa mesta koja su joj po svemu pripadala. Teško se zaposlila u državnoj službi. Nije imala pravo na jednaku platu, niti penziju. Od mladosti je vodila ličnu borbu za profesionalno izjednačavanje muškaraca i žena i tu borbu je prenosila i na ženske organizacije koje je osnovala sa svojim malobrojnim istomišljenicama. Javno se zalagala za sticanje prava glasa za žene, i do kraja je ostala verna mladalačkim idejama o socijalnoj jednakosti. Kao bolničarka, a kasnije i kao lekarka, učestvovala je u srpsko-turskim ratovima, srpsko-bugarskom ratu u 19. veku, kao i balkanskim i Prvom svetskom ratu u 20. veku i na taj način pokazala svoje bezgranično i neupitno rodoljublje i lojalnost otadžbini koja joj nije uzvratila sa jednakim poštovanjem i priznavanjem njenog profesionalnog rada.

Izvor: Vikipedija
Oglas iz Srpskih novina, april 1879.godine