Početna Događanja Veliki deo srpske zajednice u Otavi okupljen oko crkve Sv. Arhiđakon Stefan

Veliki deo srpske zajednice u Otavi okupljen oko crkve Sv. Arhiđakon Stefan

Zahvaljući divnoj Živani Kostić (čiju priču o izložbi Gusala u Otavi u Kanadi smo preneli za vikend) danas ćemo čitaoce medijskoj portala Rasejanje.info upoznati sa srpskom zajednici u Otavi. Ima ih oko 4000 sa prostora bivše Jugoslavije uglavnom mladih inženjera elektronike, mašinstva i po koji građevinac. „Njihove supruge su različitih profesija – lekari, profesori, biolozi, matematičari i sl.  Od toga je 400 porodica okupljeno oko crkve Sveti arhiđakon Stefan. Novu crkvu smo podigli donacijama i kreditima 2013. god. Zahvaljujući donacijama i volontiranju, od tada sve do danas, uspešno otplaćujemo kredite”, rekla nam je Živana Kostić, čiju priču dalje prenosimo u celosti:

Kada je završen Parohijski dom, u sali se krenulo sa dečijim priredbama i prigodnim svečanostima i izložbama, ali i dramskim predstavama i proslavama, koje su okupljale i do 200 ljudi, u toku večeri, kada se sakupljala, kroz naplatu karata značajna pomoć crkvi.

Žene članice Kola srpskih sestara su pripremale večere. Svakog prvog vikenda u septembru organizuje se Srpski festival, koji je u toku 3 – 4 dana okupljao ljude svih naroda koji žive u Kanadi. I to je takođe donosio veću sumu novca za otplatu i u zadnje vreme, zadnjih 5 godina, u domu radi mala prodavnica gde se mogu naći i kupiti mnogi naši specijaliteti.


Foto: Ž. Kostić

Naša novoosnovana galerija se sa raznovrsnim izložbama i ponuđenim temama veoma uspešno pridružila programu priredbi i svečanim večerama, gde se okuplja veći broj ljudi.

Za svaku izložbu pravljena je posebna scenografija, osim tekstualnog objašnjena, naši ljudi su pozajmljivali vredne predmete iz svojih kuća, kako bi što lepše ukrasili sve naše izložbe. Tako je bilo Ličko prelo sa predmetima, ćilimima, ručnim radovima naši Ličanki, a u sali je služena večera sa ličkim specijalitetima. Slično je bilo i sa Hercegovačkim prelom. Deca iz srpske škole su uvek bila obavezni posetioci, a sve u želji da nauče što više o našoj kulturi i tradiciji.

Bilo je više prolećnih i jesenjih izložbi naših umetnika, da bi 2015. napravili izložbu Naši koreni o Lepenskom viru i Vinči, koju je pratila mala radionice za mlade, gde su oni od gline  pravili kopije figure Lepenaca po ugledu na one prve umetnike iz Lepenskog vira. Sve je to pratila velika postavka savremene umetnice, kroz njenu modernu predstavu doživljaja te teme. To je bila neverovatno uspešna izložba, za mnoge koji do tada nisu ni čuli za to naše istorijsko blago.

Ponovo smo, u okviru akcije sakupljanja para za materijal za izradu portalnih mozaika, napravili verovatno, najbolju izložbu do sada Građansku izložbu o životu u Srbiji 19 veka. Izložba je prikazala veliki broj eksponata izuzetne vrednosti da bi dočarala  kako se tada živelo u građanskim domovima, što je za mnoge prisutne bilo veliko iznenađenje. Prikaze izložbe su objavili časopisi Istočnik  i SAN iz Kanade.

Naravno, bilo je tu drugih ostvarenih tema, povodom 800 godina samostalnosti Srpske crkve, o Prvom svetskom ratu, da bi juna 2023., imali izložbu povodom 120 godina postojanja Kola srpskih sestara kroz istoriju do danas. Jedna od neobično posećenih bila je izložba Putopisnih ilustracija iz Afrike, pa izložbe divnih ćilima i ženskog veza, kao nedavna izložba predivnih goblena, sa prilozima žena iz naše zajednice, i evo sada i izložba o guslama, koja još uvek traje.

Naša mozaičarska grupa AGAPE iz Otave je volonterski uradila i postavila na crkvu, dva predivna portalna mozaika, Svetog arhiđakona Stefana kao i mozaik Pokrov Bogorodice. Do sada je o takvim volonterskim radovima i ostvarenim izložbama šire pisano u časopisima SAN, Istočnik i Slovo, sa prilozima u Politici i Dijaspora RTS.

Mi, kao organizatori smo starija garda, 70 do 80 godina starosti, uz mlađe pedesetogodišnjake, svi smo uvek spremni za pomoć a i slavljenje umetnosti.

Za portal Rasejanje.info Živana Kostić, Otava