Početna Događanja Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Frankfurtu

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Frankfurtu

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je u Frankfurtu kroz učešće Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu i Centralnog saveta Srba u Hesenu na svečanosti u Skupštini grada Frankfurta.

„Događaj je održan 23. februara s početkom u 15 časova. Gradonačelnik grada Frankfurta, Majk Josef, pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što se može obratiti predstavnicima čak 80 različitih jezika koji žive i rade u ovom kosmopolitskom gradu. U svom govoru, Josef je naglasio značaj i bogatstvo jezičke raznovrsnosti  Frankfurta, što je obogatilo kulturni mozaik grada”, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole Biljana Bukinac.


Foto: Srpska škola u Hesenu

Ona je dodala da „ova svečanost predstavlja značajan korak u promovisanju jezičke tolerancije i uvažavanja različitih kultura. Prisutni su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa drugim jezičkim zajednicama koje zajedno doprinose šarenolikosti grada Frankfurta, ali i celoga Hesena. Nakon uvodne ceremonije, omogućen je dodatni kontakt i razmena iskustva na sajmu”.

Na sajmu su bile predstavljene škole jezika, dopunske nastave i bilingvalni vrtići. U ime Dopunske nastave na srpskom jeziku i Centralnog saveta Srba u Hesenu, Biljana Bukinac i Dijana Avdić su srdačno pozdravile prisutne.

Dopunska nastava na srpskom jeziku imala je i štand gde je predstavila svoje dosadašnje aktivnosti, ali i istakla lepotu i raznolikost srpskog jezika. Pored propagandnog materijala, na štandu su bili dostupni udžbenici, interaktivni jezički kvizovi, radovi učenika i prezentacija o istoriji srpskog jezika.

„Bilo je veliko zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju i svoj jezik na ovako važnom mestu, te se Dopunska nastava srpskog jezika srdačno zahvaljuje Dijani Avdić, predsednici Centralnog Saveta Srba, na pozivu i ukazanom poverenju. Iskreno se nadamo da će ova prekrasna inicijativa postati tradicija”, dodala je Biljana Bukinac.