Početna Zanimljivosti Priče starog Beograda: kada je košava ponela sa sobom celokupnu skelu

Priče starog Beograda: kada je košava ponela sa sobom celokupnu skelu

Svojevremeno su gradske uredbe iz praktičnih (poreskih) razloga kategorisale ugostiteljske objekte dajući im različite nazive, a sve u cilju razlikovanja. Istina, ta razlika je često bila jako mala, ponekad i nikakva, ali svejedno, Beograd je imao stotine kafana, mehana, gostionica, pivnica, aščinica, bifea, krčmi, barova i likerdžinica. Stari su, primera radi, govorili da je mehana isto što i kafana, s tom razlikom što kafane nemaju prostor za parkiranje stoke i konja.

Ako bismo se držali ovakvog shvatanja, onda bi „Resavac” sa ovog snimka, decenijama ušuškan u ulici Kralja Petra, bio mehana. On je, koliko je poznato, bio jedan od baš dugovečnih lokala, višedecenijsko pribežište brojnim generacijama lokalnog stanovništva. Između ostalog, „Resavac” je bio poznat i kao mesto na čijem zidu je preminuo poslednji postojeći opštinski fenjer iz vremena petrolejskog osvetljenja. A davne 1940. zadesilo se da je lokal postao i neka vrsta atomskog skloništa. Ceo oktobar bio je inače vrlo kišovit, a tog dana pljuštalo je kao uvertira pred biblijski potop, te su se u lokal sjatili ne samo redovni konzumenti, već i usputni prolaznici. Larmalo se naveliko u tesnom, zadimljenom i zagušljivom prostoru kad su odjednom prasnuli zvuci sveopšteg rušenja. Gosti su momentalno zaćutali a onda je krenula neopisiva panika i galama.

– Zemljotres!!

– Gromovi! Kuku, satrće nas!!

Svetina je potrčala ka vratima kako je mogla i stigla, pravcati stampedo. Bilo je tu, kako stampedu i priliči, i guranja i gaženja i povređivanja, a ljudi su, istrčavši ispred mehane, imali šta i da vide – ogromnu kamaru greda i dasaka koja je u potpunosti zakrčila ulicu. Nisu bili u pitanju ni zemljotresi, niti Ilija Gromovnik, već je košava duvala tolikom silinom da je ponela sa sobom celokupnu skelu i potporne grede montirane oko zgrade građevinara Nedeljka Grozdanovića, koja je bila odmah iznad kafane, na uglu Pijačnog sokačeta i Kralja Petra. Sva sreća da je vetar oduvao konstrukciju ka ulici, a ne na krov mehane, te je od obližnjih lokala ostao oštećen samo izlog pekare prekoputa.

Sirotog Nedeljka Grozdanovića komunalci su duplo oglobili jer, iako je bio građevinac, nije propisno osigurao skele…

Izvor: FB grupa Bio jednom jedan Beograd