Početna Najave Izložba „Uroš Predić­ – dostojanstvo svakidašnjice”

Izložba „Uroš Predić­ – dostojanstvo svakidašnjice”

U utorak ‚12. marta sa početkom u 19 časova u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti biće otvorena izložba „Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice”. Autori ove izložbe su dr Snežana Mišić i prof. dr Igor Borozan. Izložba je nastala kao rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine. „Ovoga puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti. Slična izložba realizovana je u Galeriji Matice srpske 2022/2023. godine”, istaknuto je u SANU.

Pod krovom Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti biće predstavljena umetnička dela iz različitih kolekcija koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored dela iz Galerije Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i mnogih drugih, na izložbi će se naći i radovi iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: „Devojka na studencu”, „Kosovka devojka”, „Nadurena devojčica”, „Vesela braća”, „Siroče na majčinom grobu”, „Hercegovački begunci” i mnoge druge.

Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi će biti dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju. Izložbu prati istoimeni katalog autorke dr Snežane Mišić i prof. dr Igora Borozana i izložbena sveska autorke Jelene Mežinski Milovanović, muzejske savetnice, istaknuto je u Galeriji SANU.