Početna Događanja Dunja Tadić i Andrej Luković pobednici prvog Prosvjetinog konkursa u Nemačkoj

Dunja Tadić i Andrej Luković pobednici prvog Prosvjetinog konkursa u Nemačkoj

Pod pokroviteljstvom Generalnih konzulata Republike Srbije i Bosne i Hercegovine oba iz Štutgarta kao i Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, SPKD Prosvjeta Nemačka sa sedištem u Štutgartu je raspisala prvi konkurs na temu: „Zašto volim Otadžbinu?”.

Pravo učešća su imala sva deca koja u Nemačkoj pohađaju nastavu u Srpskoj dopunskoj školi koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i omladinci do 25. godina. Pristiglo je devet radova, a žiri u sastavu Zagorka Bunthornsade ( pisac ljubavne poezije i dječiji pisac, član Prosvjete, član udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta) i Bogdana Brezovac (predsednica SPKD Prosvjeta iz Nemačke i profesor srpskog jezika i književnosti) su donijele jednoglasnu odluku o nagrađenima.
Prvo mesto za prozni rad pripao je učenici Dunji Tadić (15 godina) iz Frajburga, koja pohađa nastavu kod učiteljice Marije Kačarević Mašić. Prvo mesto za poeziju osvojio je Andrej Luković iz Regenzburga, učenik drugog razreda učiteljice Dajane Luković.

Drugo mesto je osvojila Milica Dolovac, učenica šestog razreda u Sindelfingenu kod učiteljice Marijane Todorović a treće Nika Vojvodić, đak petog razreda iz Baden-Baden učiteljice Slađane Marković. Ostali nagrađeni učenici su Nina Demer iz Regenzburga, Valerija Stanisavljević iz Kirhajma, Jelena Stančević iz Manhajma, Tara Brezovac i Jana Brezovac iz Vinendena.

„Naknadnom odlukom, za izuzetno zalaganje i trud nagrađuju se svi učesnici Konkursa sa prigodnim nagradama. Svi pristigli radovi će se u ovoj godini objaviti u prvom Zborniku SPKD Prosvjeta u posebnoj rubrici namenjenoj deci i dečijem stvaralaštvu. Tako će naši veliki -a mali- umetnici imati priliku da dobiju na poklon knjigu u kojoj se nalazi i njihov rad”, istakla je predsednika Prosvjete Bogdana Brezovac obraćajući se prisutnima na dodeli nagradi.

„Sve ovo su mere koje je SPKD Prosvjeta uzele sebi za obavezu a time nastojimo podsticati dalji razvoj nacionalnog identiteta i pripadnosti srpskom narodu kod naše dece i omladine. Jedno od najvažnijih zaduženja nam je, da u ovom vremenu opšte globalizacije nastojimo da sačuvamo i negujemo tradicionalne identitetske vrednosti i obeležja naroda kome pripadamo ali istovremeno i da ih razvijamo u skladu sa tekovinama savremenog kulturnog progresa i socijalnim i društvenim kretanjima. Treba da iskoristimo prednosti dvojezične pismenosti i obrazovanja”, dodala je predsednika Brezovac, naglasivši je da upravo zbog toga „SPKD Prosvjeta Nemačka je po prvi put pokrenula ovaj Konkurs. Ideja nam je bila da se povežemo u čemu smo i uspeli (ako uzmemo u obzir da su nam pokrovitelji oba generalna konzulata i Srbije i BiH kao i Predstavništvo RS ali i srpska dopunska škola), a tim jedinstvom smo omogućili prostor gde su naša deca mogla da rade i stvaraju, i danas, za svoj trud- budu i nagrađena”.

Koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarsku Tatjana Hot predala je knjige u Frajubrgu Dunji Tadić
Foto: Rasejanje.info

Ona je posebno naglasila da je cilj Prosvjete da sa ovakvim i sličnim projektima neprestano radi na razvoju i jačanju srpske zajednice u Nemačkoj. „Svaka pomoć nam je dobro došla, bilo u vidu da nam se pridružite pa da zajedno stvaramo i oblikujemo našu srpsku stvarnost ovde ili da donirate sredstva koja ćemo mi opet uložiti u dalji razvoj naših planova i ideja za budućnost”, rekla je na kraju svoga obraćanja predsednica Bogdana Brezovac.