Početna Razgovor „Budite ponosni na svoje pretke i učinite ih ponosnim!” – poručio predsednik...

„Budite ponosni na svoje pretke i učinite ih ponosnim!” – poručio predsednik ASSF Aleksandar Stanković

Aleksadar Stanković je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), koji je osnovan u Beču 2020. godine. Danas okuplja 28 srpskih udruženja, klubova i kulturno- umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija ove organizacije je razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno- umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. S obzirom da je ASSF u poslednje vreme imao nekoliko odličnih akcija koje smo preneli (vezanih ne za samo za srpski folklor i njegovo povezivanje sa mnogim kulturnim ustanovama u Austriji, među kojima je pokrenuta inicijativa da veliki srpski reformator Vuk Stefanović Karadžić koji je i živeo u Beču dobije svoju ulicu u austrijskog prestonici, ili kada su aktivno pozivani Srbi da podrže svoje predstavnike na izborima u radničke sindikate i da tako lakše ostvare svoja prava) redakcija medijskog portala Rasejanje.info je rado postavila pitanja predsedniku Saveza Aleksandru Stankoviću.

Gospodine Stankoviću, šta za Vas znači folklor?

– Folklor je za mene negovanje tradicije i kulture – očuvanje identiteta i kulturnog nasleđa.

Da li ste se njime bavili?

–  S obzirom da mi je otac sveštenik, odrastao sam uz tradicionalne pesme, običaje i obrede. Pevanjem srpskih tradicionalnih pesama bavim se preko 30 godina i naravno igrao sam i bavim se rado folklorom.

Aleksandar Stanković predsednik ASSF
Foto: ASSF

Sa kakvim ste emocijama došli na mesto predsednika ASSF?

– Čistim, iskrenim – svetosavskim! Prihvatio sam se obaveza sa velikom željom da uredimo i poboljšamo predstavu o našem folkloru i postavimo na mesto koje mu pripada.

ASSF je jedna vrlo mlada organizacija. Šta biste voleli da ona (ASSF) postigne za pet godina?

– Da ostvari započete projekte i planove, a to su stručno usavršavanje umetničkih rukovodilaca i priznanje njihovih stečenih diploma kako u matici, tako i u Austriji. Zatim da da postane Kulturni centar i institucija priznata i prepoznata od svih kulturnih institucija, kako u matici, tako i širom Austrije, kao i pojačana kulturna razmena.

Za sada ASSF okuplja 28 udruženja, klubova i KUD u Austriji. Da li postoji neko društvo koje ima folklornu sekciju a da nije član Saveza?

– Postoje još par društava koja još uvek nisu pristupila našoj velikoj folklornoj porodici zbog samovolje pojedinaca koji drže u zabludi svoje članstvo i nisu voljni da pređu preko svog ega i sednu sa nama za sto ili dozvole nekom drugom da sa nama razgovara. Međutim, kroz kontinuitet našeg rada, članovi tih društava dolaze do istine i broj društava u našem Savezu konstantno raste, tako da se „ne može se prstom zakloniti sunce…”

Kakva je atmosfera unutar Saveza?

– Pozitivna, konstruktivna i parlamentarna.

Stanković je u ime Saveza odao počast žrtvama terorističkog napada u Beču
Foto: ASSF

Postoji dobra saradnja sa austrijskim vlastima. Šta želite više na tom polju da postignete?

– Želeli bi da stvorimo bolju klimu za delatnosti naših KUD-ova i naravno bolje uslove za našu decu, kao i za održavanje naših velikih, zajedničkih manifestacija.

U poslednje vreme imate odlične akcije vezane ne samo za folklor (saradnja sa sindikatima, dobijanje Ulice Vuka Karadžića u Beču… i sve pohvale na tu temu). Da li postoji još nešto što u narednom periodu bi voleli da pokrenete? 

– U narednom periodu bi smo voleli da realizujemo započeto, a za to će nam trebati podrška svih. Velika nam je želja da se izborimo da srpski jezik postane izborni predmet za učenike našeg porekla u redovnom sistemu školovanja – po principu reciprociteta i primerima u Srbiji gde postoji multietničko stanovništvo i đaci sami mogu da odaberu na kom će jeziku pohađati nastavu, odnosno koji će dodatni jezik učiti.

Takođe postoji dobra saradnja sa ostalim folklornim savezima Evrope. Koji su vam zajednički ciljevi na evropskom nivou?

– Održavanje Evropskih smotri u što kvalitetnijim uslovima.

Da li ASSF organizuje još nešto osim folklorijada?

– Organizujemo izvođačku i dečiju Smotru kulturo umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, kao i proslavu „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”.

Savez se pored folklora bavi i drugih važnim pitanjima za srpsku zajednicu
Foto: ASSF

Koja bi bila Vaša poruka upućena srpskoj rasejanju?

– Budite ponosni na svoje pretke i učinite ih ponosnim – čuvajte svoj identitet! Prenosite jezik, kulturu i tradiciju svojoj deci, ako to vi ne radite za sebe, niko drugi neće! Poštujte države u kojima živite i radite, kao i svoje bližnje sa kojima delite svakodnevnicu.

Koja bi bila Vaša poruka folklorašima? 

– Igrajte i pevajte dok vas zdravlje služi! Čuvajte svoj jezik, tradiciju i kulturu, spoznajte i poštujte tuđu – tako postajete kvalitetni i bolji ljudi. Nije loše poznavati tuđe, ali je loše zaboraviti svoje!