Početna Zanimljivosti Sećanje na Milutina Ivkovića Milutinca srpskog fudbalera, lekara

Sećanje na Milutina Ivkovića Milutinca srpskog fudbalera, lekara

Milutin Ivković je bio srpski fudbaler, lekar i rezervni sanitetski poručnik Jugoslovenske vojske. Rođen je 3. marta 1906. u Beogradu od oca Jovana, pukovnika, i majke Mile, ćerke vojvode Radomira Putnika.

Fudbal je počeo da igra u omladinskoj ekipi beogradske Jugoslavije. Veoma brzo je postao prvotimac i za svoj klub je od 1922. do 1929. odigrao 235 utakmica. Pred kraj karijere je prešao u BASK. Za reprezentaciju Beograda je odigrao 42 utakmice, jednu manje od rekordera Moše Marjanovića. Odigrao je i dve utakmice za B reprezentaciju.

Od 1925. do 1934. godine odigrao je 40 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je učestvovao na Devetim Olimpijskim igrama u Amsterdamu, 1928. i na Jedanaestim Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1930. u Montevideu. Debitovao je 28. oktobra 1925. u prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke (0-7) u Pragu, a poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima odigrao je 16. decembra 1934. protiv Francuske (2-3) u Parizu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1934. godine, i posle odsluženja vojnog roka otvorio je svoju ordinaciju u Knez Mihailovoj 5 gde je radio kao lekar dermatolog. Siromašnim pacijentima nije naplaćivao lečenje. Imao je čin rezervnog sanitetskog poručnika Jugoslovenske vojske.

Na fudbalskom terenu se poslednji put pojavio 6. maja 1943, na molbu svojih drugova, prilikom proslave 40 godina postojanja BASK-a. Nedugo posle toga, 24. maja 1943. hapsi ga Gestapo i zatvara u logor na Banjici. Streljan je narednog jutra u Jajincima zbog „komunističke delatnosti“. Za njegovu smrt porodica je saznala nekoliko meseci kasnije. Ne zna se gde je sahranjen.

Bio je oženjen Elom, ćerkom advokata Fridriha Popsa, imali su dve ćerke Gordanu i Mirjanu. Supruga mu je  umrla od tuberkuloze 1938. godine, pa su Milutin i njegova majka Mila brinuli o devojčicama.

Fudbalski savez Srbije postavio je 1951. godine spomen-ploču na stadionu JNA, a jedna ulica pored stadiona nosi njegovo ime. Njegova bista pored stadiona Stadiona Partizana postavljena je 1970. godine, bila je visoka 70 centimetara, zajedno sa postoljem 217 centimetara i bila je delo vajara Slavoljuba Vave Stankovića. Ukradena je sa postamenta 2012. godine. Posle pisanja Politike o tome, zbog velikog interesovanja Politika je pokrenula akciju „Vratimo spomenik Milutincu u martu 2013. Godine”. Spomenik je postavljen u maju 2013. godine.

Izvor: FB Rojalistički klub