Početna Reklame Jastuci od heljdinih ljuspica se proizvode u Srbiji, a od ove godine...

Jastuci od heljdinih ljuspica se proizvode u Srbiji, a od ove godine su i na nemačkom tržištu

Preduzetnik i vlasnik kompanije OrganoLife, Zoran Sakić iz Beograda od 2017. godine heljdine ljuspice stavlja u jastuk. Te godine je na beogradskom sajmu „Etno hrane i pića” dobio nagradu za Najbolje osmišljen eko brend. Njegova kompanija OrganoLife poseduje i Sertifikat za Eko standard, dobijen 2017. godine u Budimpešti.

Sakić je kreirao proizvod koji je mnogima do sada pomogao. O blagodetima heljda žitarice se mnogo piše, posebno u poslednje vreme. Heljda se svi više koristi u ishrani, veoma je zdrava i sve je viša rasprostranjena na stolu. Jedina je žitarica koja ne može da se kreira GMO i koju u svojoj ishrani koristi i naš čuveni teniser Novak Đoković. Upravo zbog svih tih blagodeti heljdine ljuspice se nalaze i u jastuku. „Trećinu našeg života provodimo u spavaćoj sobi i preporučljivo je da držimo glavu hladnom radi našeg opšteg zdravlja. Ljudi sa Dalekog istoka vole ljuspice od organske heljde, jer prema orijentalnoj medicini važan element dobrog zdravlja je da imamo hladnu glavu”, istakao je vlasnik kompanije OrganoLife Zoran Sakić.


Foto: arhiva Z. Sakić

Heljdu Zoran uzgaja na meandrima reke Uvac na nadmorskog visini od 1100 metara. Seje se u maju, krajem avgusta se žanje kombajnom. Nakon žetve se suši mesec dana Tako osušena se nosi na ljušćenje. „Ljuspice heljde su samo osam odsto čitavog ploda, i koristimo samo njih, dok zrno dajemo u kompenzaciju za ljuspice od ostalih proizvođača koji ih ne koriste, a koje su sa iste nadmorske visine i podneblja. Ljuspice prolaze kroz dva ciklusa prerade, a to su specijalni industrijski usisivači jake snage i separatori. Kada prođu sve nivoe obrade, otpada nam 25 odsto od početne količine ljuspica”, istakao je Sakić, izrazivši veliko zadovljstvo što se ovaj proces odvija u njegovom rodnom kraju u Novacima, kraj Aleksandrovca.

„Prvobitno smo počeli da uzgajamo heljdu da bi proizvodili konrnfleks, a sekundarno, jastuke, od ljuspica heljde”. Međutim već prve godine proizvodnje rod je podbacio jer je bila sušna godina, a za heljdu je julska kiša najbitnija. „Nismo hteli da odustanemo od ideje uzgajanja heljde, pa nam je ono sekundarno zapravo postalo primarno, a to je proizvodnja jastuka. Ispostavilo se vrlo uspešno”, istakao je Zoran Sakić.

„U proizvodnji heljde koristimo organska, mineralna i mikro-biološka đubriva, što znači da su ljuspice 100 odsto netoksične, bez hemikalija i bez pesticida. Organske ljuspice od heljde ne zagađuju životnu sredinu u spavaćoj sobi, ne otpuštaju opasne gasove kao što je tipično za jastuke od sintetičke pene”, rekao je Sakić za BizLife. On je tada objasnio da je sam proizvod išao korak po korak sa razvojem, te da je sa godinama usavršavan, o čemu svedoči i sledeća nagrada na Sajmu za Najbolji proizvod.

„Organski jastuk od heljdinih ljuspica poboljšava kvalitet spavanja i olakšava simptome povezane sa stresom. Da bi imali bolji san, glava, vrat i kičma moraju biti jednako ravni u udobnom jastuku. Heljdine ljuspice se ne savijaju, one se prilagođavaju glavi, vratu i kičmi, zavisno od oblika i težine. Za razliku od sintetičkih jastuka od pene koji mogu izazvati alergije, organska heljda je prirodni hipoalergen. Organske ljuspice prirodno mogu odbiti prašinu”, istakao je Sakić benefite svoga proizvoda, koji u početku nije bio toliko afirmisan i poznat u Srbiji. Bilo je potrebno upoznati ljude sa svim benefitima ovog jastuka.

Ljuspice heljde su pune silicijuma, opuštaju mišiće, vrše miorelaksaciju vrata, nema bolova u ramenima, potiljku, kičmi, smanjuje hrkanje i znojenje. U saradnji sa stručnjacima, Zoran je kreirao jastuk koji je namenjen osobama sa nepravilnim držanjem tela, koje trpe fizička opterećenja, osobama sa hroničnim emotivnim stresom, onima koji prekomerno sede (na poslu, za računarom…), osobama sa čestim prehladama, nedovoljno fizički aktivnim, takođe i onima koji trpe ozbiljnija patološka stanja. 

Sam proizvod je lak za održavanje. Dovoljno ga je jednom mesečno provetriti. Rok trajanja jastuka je najmanje deset godina. Postoje jastuci i sa dodatkom mirisa, poput prirodno sušene lavande, ruzmarina, bosiljka i aloje vere. Godišnje se proizvode oko 50.000 jastuka, koji su deklarisani i sertifikovani kod JugoInspekt instituta. Od ove godine se nalaze i kod nemačkog Instituta u Hesenu za potrebe tamošnjeg tržišta. Jastuci su kreirani po prototipu naddušeka koji se koriste kao antidekubitus dušeci i za one koji imaju problema sa kičmom.

Pored jastuka firma OrganoLife proizvodi i dečije igračke i jastuke za sedenje, takođe od heljdinih ljuspica.