Početna Događanja Srbija i ove godine predstavljena na 41. festivalu migracija

Srbija i ove godine predstavljena na 41. festivalu migracija

Srbija je i ove godine bila predstavljena na 41. festivalu migracija, kultura i građanstva u Luksemburgu i to zahvaljujući predstavnicima Srpskog kulturnog centra Luksemburg i udruženju Srba iz Luksmeburga. Na svima već dobro poznatom štandu Srpskog kulturnog centra našlo se pored velike količine hrane i nekoliko vrsta šljivovica, a posetiocu su mogli da uživaju i u dunjevači, medovači, domaćem pivu, crnom vinu… Razne pite i kolači (posebno vanilice) uz ćevape u lepinji su već postali zaštitni znak SKC Luksemburg na ovom festivalu.


Foto: S. Belešević

Dva dana je trajao festival, dva dana su neumorni članovi Centra bez pauze radili. Prvog dana specijalni gosti na srpskom štandu su bili predstavnici srpske ambasade u Briselu, a drugog Maks Han, ministar porodice u Luksemburgu, zatim Korin Kahe, opštinski odbornik grada Luksemburga kao i Madelen Kajzer nadležna za integraciju i posebne potrebe grada Luksemburga.  

„Ovaj festival svake godine inspiriše neku novu priču i donese nam neke nove divne ljude. Ove godine bih posebno istakla i zahvalila se Tamari i Stanu koji su lepotom krasili naš štand oba dana, zatim Darka, koji je odradio džinovski posao za roštiljem. Tu su i Minja i Nataša koje su se priključile spremajući pite i kolače. Posebno hvala Saletu, Jasmini i dvema Jelenama, na koje uvek možemo da računamo, kao i svima našim domaćicama, koje nas godinama podržavaju i spremaju. Takođe veliko hvala Julijani za dekoraciju i Maksimu za zastave i pomoći oko uređenja štanda. A iz upravnog odbora našeg Srpskog kulturnog centra posebno hvala Vladi i Mićku” istakla je Snežana Balešević, potpredsednika Srpskog kulturnog centra u Luksemburgu.

Ona nije krila oduševljenje što je još jedan festival protekao u znaku Srba i što su mnoga poznata lica od ranije ponovo bili gosti srpskog štanda. To samo pokazuje da su Srbi veoma cenjeni u ovoj državi i da se međusobno poštovanje itekako oseća.