Početna Događanja U Vašingtonu održana premijera filma „Heroji Halijarda”

U Vašingtonu održana premijera filma „Heroji Halijarda”

U organizaciji kopredsedavajuće Srpskom kongresnom kokusu Klaudije Teni i ambasadora Republike Srbije u SAD Marka Đurića, na Kapitol hilu je održana vašingtonska premijera filma „Heroji Halijarda”. Obraćajući se prisutnima, ambasador Đurić je istakao da se ovim događajem u srcu američke  demokratije podseća na činjenicu da se ove godine obeležava 80. godišnjica herojske operacije „Halijard”, kada su srpski seljaci spasili živote blizu 500 američkih vazduhoplovaca.

„Sama činjenica da se film „Heroji Halijarda” prikazuje u američkom Kongresu je dostignuće po sebi, s obzirom na to da je to rezultat političke odluke da se omogući prikazivanje jednog ovakvog filma koji glorifikuje ulogu srpskog čoveka”, ukazao je Đurić. „To je i prilika, da zajedno sa kongresmenima iz obe partije, i Republikanske i Demokratske, i sa predsednicima Srpskog kokusa u Kongresu imamo diskusiju i debatu o ulozi Srba u Drugom svetskom ratu”.

Na panel diskusiji pod nazivom „Odbrambeno partnerstvo Srbije i SAD: Od Operacije Halijard do danas”, pored Đurića, govorili su i kongresmenka Klaudija Teni i kongresmen Emanuel Kliver kao kopredsedavajući Srpskom kokusu, zatim general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović, kao i Džon Kapelo, predsednik Fondacije „Misija Halijard” kao moderator diskusije.

Kongresmenka Teni ocenila je da je Srbija kroz istoriju, kao i danas, predstavljala veoma važan deo odnosa SAD sa Evropom, kao i velikog saveznika, a da događaj u Kongresu nije samo prilika za sećanje, već i za prikazivanje istine o srpsko-američkim odnosima.  Govoreći o značaju srpske zajednice u Misuriju decenijama unazad, kongresmen Kliver je ukazao da mu je i zadovoljstvo i čast da predstavlja tu zajednicu, i zahvalio ambasadoru Đuriću na partnerstvu i saradnji u promociji i jačanju odnosa Srbije i SAD.

Osvrnuvši se na 18 godina partnerstva oružanih snaga Srbije i Ohaja, general-major Heris je okarakterisao film „Heroji Halijarda” kao katalizator šire konverzacije o srpsko-američkom partnerstvu i kao sredstvo dodatne edukacije američkog stanovništva o dugotrajnosti i dubini odnosa Srbije i SAD.

Sumirajući zajedničke aktivnosti na vojnom planu u proteklom periodu, državni sekretar Starović naglasio je da saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti predstavlja najsnažniji i najbolji aspekt sveukupnih bilateralnih odnosa.

Pre same projekcije, prisutne je pozdravio reditelj Radoš Bajić, kao i filmska ekipa „Heroja Halijarda”: producent Nedeljko Bajić, glumci Jelena Mur, Stiven Mur i Nikola Kent, kao i Aleksandra Martinović iz Telekoma Srbija.

Izvor: Ambasada Srbije u Vašingtonu