Početna Događanja Prijemi za diplomate, domaćine i srpsko rasejanje

Prijemi za diplomate, domaćine i srpsko rasejanje

Mnogi nas posmatraju kao dnevni portal, zbog aktuelnosti koje se brzo nađu na našem portalu. Mi to i jesmo i nismo. Srpsko rasejanje je iz dana u dan sve veće i nije moguće sve teme pokriti istog dana. Mi se toliko trudimo, da nam čitaoci javljaju da tekstova na portalu ima čak previše i da ne mogu sve da isprate.

Mesec februar je ne samo za građane Srbije bio u znaku Sretenja već i za predstavnike srpskog rasejanja. Ambasade i diplomatska konzularna predstavništva su organizovali prijeme, kao i mnoga udruženja. Tekstovi o proslavama su bili na medijskom portalu Rasejanje.info ali ne o svima.

Obeležavanje Dana državnosti Srbije u Njujorku minulog vikenda je posebno vredno pominjanja jer je održano prvi put od kada postoji država Srbija, što nas je pokrenulo da ne zapostavimo i druge lepa obeležavanja, pa onda prenosimo utiske i emocije sa obeležavanja Sretenja u Parizu, Madridu, Helsinkiju, Kanberi, Pragu.

Sa prijema u Parizu, u Francuskoj

Najmasovniji prijem organizovan je u Rezidenciji ambasade Republike Srbije u Parizu, sa preko 700 zvanica. Ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović, pukovnik Dejan Milosavljević ataše odbrane kao i Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu su dočekivali goste, predstavnice diplomatskog kora, vojne izaslanike, ambasadore Uneskoa, političare Francuske, predstavnike Sprske pravoslavne crkve i srpskog rasejanja….

Intonirane su himne Srbije i Francuske. U pozdravnog govoru ambasadorka Hrustanović je naglasila da se Srbija bori da sačuva svoj integritet i suverenitet i da se po pitanju Kosova i Metohije ne slažu svi, pa ni politika Srbije i Francuske. „Srbija prirodno pripada Evropi i da je spremna da se integriše u Evropsku uniju. Tu računamo na podršku Francuske, s kojom imamo dobru ekonomsku saradnju”. Smenjivali su se sagovornici među kojima su bili i pukovnik Žak Ogar, istoričar Aleksis Trud, Sedrik Perin, predsednik Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata, Aleksandar Nikolić predsednik RN grupe pri regionalnom veću, Žan-Kristof Buison, novinar i istoričar.
Goste je posebno pozdravio i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. On je najavio da će tokom trajanja Olimpijskih igara u Parizu Srbija imati „Srpsku kuću” u kojoj će biti predstavljena naša zemlja, privreda, sport, tradicija, istorija i kultura. Prvi čovek PKS je naglasio da se na Olimpijadi očekuje 10 miliona posetilaca i da je u pitanju odlična prilika za međunarodnu promociju naše zemlje kao inovativne nacije, te da su pripreme za posetu privredne delegacije već počele.


Foto: Ambasada Republike Srbije/privatna arhiva

Među prisutnima je bio episkop Justin sa svojim saradnicima, nastavnici Srpske dopunske škole na čelu sa koordinatorkom Marijom Preizović, počasni predsednik Saveza Srba Francuske Mića Aleksić, potpredsednik Saveza Srba Francuske i predsednik udruženja Deca Jasenovca David Jakovljević, gradonačelnik opštine Epon Ivica Jović, Milana Dojčinović i Aleksandra Popović iz Uneska, Ivana Stanković, bivša konzulka i ekonomski savetnik pri Ambasadi, predstavnici mnogi srpskih udruženja iz pariskog regiona, građani.

David Jakovljević ispred Saveza Srba u Francuskoj je u izjavi za medijski portal Rasejanje.info istakao da je mu drago što se i na toj večeri govorilo o Kosovu i Metohiji i da je veoma ponosan na rad Saveza Srba Francuske, koji je uputio zahtev francuskom parlamentu na Vidovdan prošle godine (zahtev je upućen sa Srpskog vojnog groblja u Tijeu) da se povuče priznanje KiM. Takođe da mu je drago što je na ovom skupu bilo prisutno dosta francuskih gostiju, čije umrežavanje posebno sa poslanicima francuskog parlamenta je ostvareno upravo preko Saveza Srba Francuske…. On je dodao da je saradnja Saveza i Ambasade veoma važna, kako bi se srpski interesi u Francuskoj što bolje razumeli i realizovali.

Za nastavnice Srpske dopunske škole je velika čast bila biti na ovom prijemu, kao i za predstavnike mnogih srpskih udruženja, građana i prijatelja Ambasade.

Sa prijema u Madridu, u Španiji

Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Španiji, u saradnji sa Vojnim izaslanstvom, priredila je u madridskom hotelu „Inter Continental” svečani prijem. Nakon intoniranja himni Srbije i Španije, ambasadorka Irena Šarac je održala govor u kom je istakla odlične bilateralne odnose, intenzivan politički dijalog i uspešnu saradnju Srbije i Španije u različitim oblastima, posebno naglasivši zahvalnost Španiji na principijelnoj poziciji u vezi sa KiM i podršci integraciji Republike Srbije u EU.


Foto:Ambasada Srbije u Madridu

Prisutnima se obratila i Rakel Gomes-Kambronero, generalna direktorka za zapadnu, centralnu i jugoistočnu Evropu u MIP Španije, koja se, takođe, osvrnula na odlične bilateralne odnose i saradnju, stavivši akcenat na čvrst i principijelan stav Španije po pitanju KiM, kao i na odličnu perspektivu za dalje unapređenje saradnje, naročito u domenu ekonomije. Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, španskih političkih, vojnih, privrednih, kulturnih, medijskih i akademskih institucija, kao i srpske zajednice u Španiji.

Sa prijema u Helsinkiju u Finskoj

U Ambasadi Republike Srbije u Helsinkiju održan je prijem. Na početku prijema, himne Republike Finske i Republike Srbije izvela je violinistkinja srpsko-finskog porekla Ana-Marija Huohvanainen.

U pozdravnom govoru, ambasador Aleksandar Janković ukazao je na istorijski, politički i verski značaj Sretenja za stvaranje moderne srpske države. Istakao je i da su odnosi Srbije i Finske tradicionalno prijateljski i da se ove godine navršava 95 godina od potpisivanja trgovinskog sporazuma i uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ambasador Janković je ukazao i na naš interes da dalje ojačamo odnose i saradnju sa Finskom na svim poljima, posebno u privredi, trgovini, turizmu, nauci i tehnologiji, energetici i zelenoj tranziciji, podsetivši da danas u Srbiji uspešno posluje veliki broj finskih kompanija.


Foto: Ambasada Srbije u Helsinkiju

Prijemu su prisustvovali predstavnici Ministarstva inostranih poslova Finske i drugih vladinih institucija, veliki broj ambasadora i drugih diplomata, kao i istaknute ličnosti iz akademskih, političkih, naučnih i privrednih struktura, predstavnici Srpsko-finskog društva, OSSI i srpske dijaspore u Finskoj. Predstavljena i srpska tradicionalna jela, kao i vina i rakije iz naše zemlje.

Dan državnosti u Kanberi u Australiji

Ambasada Republike Srbije u Kanberi, po prvi put u poslednjih pet godina, organizovala je prijem povodom nacionalnog praznika – Dana državnosti Republike Srbije. U svom pozdravnom govoru, ambasador Rade Stefanović je, iznoseći istorijske činjenice, ukazao na razloge zbog kojih Srbija obeležava Sretenje kao Dan državnosti, te posebno istakao da je Sretenjski ustav bio jedan najliberalnijih i najmodernijih ustava tog perioda.

Osvrnuo se i na aktuelne bilateralne odnose Srbije i Australije, te posebno istakao srpsku zajednicu u Australiji, kao činilac koji značajno doprinosi njihovom razvoju. Posebno je, nakon desetogodišnjih pregovora, naglasio značaj stupanja na snagu bilateralnog Sporazuma o socijalnoj sigurnosti, te izrazio spremnost Republike Srbije da dalje razvija i unapređuje odnose sa Australijom, Novim Zelandom i ostrvskim državama Pacifika – uključujući i intenziviranje političkog dijaloga, kao i saradnju u brojnim drugim oblastima.


Foto: Ambasada Srbije u Australiji

Prijemu su prisustvovali članovi diplomatskog kora, predstavnici Departmana spoljnih poslova i trgovine Australije, federalnog Parlamenta – članovi grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom, kao i značajan broj privrednika – članova Australijsko-srpske privredne komore i predstavnici srpske zajednice, među kojima i gradonačelnica Dandenonga Lana Janković Formozo, odbornik Bojan Milković iz Melburna, predsednik udruženja Srpski socijalni servisi i saradnja Milan Pualić iz Melburna i direktorka Festivala srpskog filma Milica Kozlina.

Sa prijema u Pragu, u Češkoj

U predivnom ambijentu Kajzerštenske palate u Pragu obeležen je Dan državnosti Republike Srbije. Svečanoj Akademiji prisustvovalo je preko 250 zvanica, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, predstavnici Vlade i Parlamenta Češke Republike, ugledne ličnosti iz češkog kulturog i javnog života i državljani Republike Srbije koji rade u Češkoj Republici.


Foto: Ambasada Srbije u Pragu

Veličanstveni skup su uveličali svojim prisustvom i dva bivša predsednika Češke Republike, Miloš Zeman i Vaclav Klaus. Na početku programa himne obe države izvela je operska diva Paulina Senić Ulehla, prvakinja Praške opere. Goste je pozdravio, domaćin, ambasador Berislav Vekić prigodnim govorom. Ispred Vlade Republike Češke gostima se obratio zamenik ministra spoljnih poslova Republike Češke, Eduard Hulicijus.

Naslovna fotografija: Ambasadorka Ana Hrustanović, pukovnik Dejan Milosavljević i potpredsednik Savez Srba Francuska David Jakovljiević
Foto:Ambasada Srbije u Parizu