Početna Događanja U Njujorku za vikend prvi put obeležen Dan državnosti Srbije

U Njujorku za vikend prvi put obeležen Dan državnosti Srbije

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, u hotelu „Kimberli”, u centru Menhetna, prvi put od obnove državne samostalnosti Srbije 2006. godine, održan je svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Na ovom prvom prijemu od obnove državnosti Srbije prisustvovalo je više od 250 zvanica, među kojima su bili predstavnici Grada Njujorka, Privredne komore Njujorka, poslovne zajednice, UN i diplomatsko-konzularnog kora, SPC i srpske dijaspore.

Na skupu su govorili generalni konzul Vladimir Božović i zamenik gradonačelnika i gradski sekretar za međunarodnu saradnju Edvard Mermelstajn, od koga se moglo čuti i da je istorija odnosa dve zemlje impresivna.


Foto: Generalni konzulat RS u Njurorku

Prijemom, koji je organizovan nakon niza svečanosti, među kojima je i proglašenje Dana srpske baštine i u tu čast podizanje srpske i američke zastave na Menhetnu, obeležen je Dan Državnosti Srbije.

Generalni konzul Božović je u svom govoru istakao istorijsku i simboličku važnost Sretenja, za uspostavljanje moderne državnosti Srbije. Rekao je da obeležavanje ovog dana predstavlja odavanje počasti slobodarskom duhu i državotvornim pregnućima srpskog naroda. Naglasio je da zajedno sa proslavom Sretenja u srcu Njujorka, takođe slavimo i istorijsko savezništvo Srbije i SAD, kao i dostignuća srpske zajednice u SAD, posebno američkih Srba u Njujorku.

Podsetio je na primere istorijskog savezništva dve zemlje, kao i posebnost srpske zajednice u Njujorku. U ovom kontekstu, naveo je da se posebno snažna potvrda istorijske utemeljenosti odnosa Srbije i SAD dogodila 28. jula 1918. godine, kada je predsednik Vudro Vilson proglasio Dan molitve za srpski narod i naredio da se srpska zastava vijori iznad Bele kuće u čast žrtava srpskog naroda i savezništva SAD i Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Generalni konzul dr Vladimir Božović i i zamenik gradonačelnika i gradski sekretar za međunarodnu saradnju Edvard Mermelstajn
Foto: Generalni konzulat RS u Njuroku

Takođe je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata, u okviru Operacije „Halijard”, najveće spasilačke akcije u američkoj istoriji, uz pomoć Srba iz pranjanskog kraja, više od 500 oborenih američkih vazduhoplovaca bezbedno vraćeno iza savezničkih linija.

Generalni konzul Božović je istakao da mu čini posebnu čast da se nedavno u Njujorku, u vreme njegovog mandata, odigralo još jedno značajno i istorijsko podsećanje na ovo prijateljstvo, a to je ceremonija podizanja zastave, kada je gradonačelnik Njujorka Erik Adams 26. februar 2024. godine proglasio Danom srpske baštine.

Napomenuo je da su ovi događaji, proglašenje Dana sprskog nasleđa i podizanje srpske trobojke u Parku Boling Green, mestu od istorijske važnosti za SAD, bili prvi te vrste u istoriji srpsko-američkih odnosa u okviru grada Njujorka. Time su gradonačelnik Adams i Grad Njujork iskazali duboko poštovanje Srbiji i srpskom narodu, kao i priznanje istorijskom doprinosu srpske zajednice društvenom, ekonomskom i kulturnom profilu Njujorka.

Zamenik gradonačelnika Njujorka i gradski sekretar za međunarodnu saradnju Mermelstajn je zahvalio na pozivu i mogućnosti da povodom Dana državnosti Srbije prenese čestitke gradonačelnika Adamsa.

Manifestacija je obogaćena srpskim kolom
Foto: GK Srbije u Njuroku

Ocenio je da je istorija odnosa dve zemlje impresivna, uz ocenu da su naročiti doprinos u tom pogledu imali američki Srbi, posebno srpska zajednica u Njujorku. Na toj liniji, istakao je da se ovom prilikom ne slave samo izuzetne ličnosti poput Nikole Tesle, već i svi srpski imigranti koji su pristizali u Njujork u poslednjih 200 godina.

Istakao da je Njujork obogaćen njihovim doprinosom u svim sferama javnog života, zbog čega identitet ovog grada obuhvata i bogato srpsko nasleđe. „Navedeno obavezuje na poštovanje i pružanje daljeg doprinosa odnosima dve zemlje i ulozi srpske zajednice u Gradu Njujorku”, istakao je i dodao da se u ovom kontekstu radi o odnosu međusobnog poverenja i poštovanja, zbog čega je gradsko rukovodstvo veoma entuzijastično u pogledu mogućnosti dalje komunikacije i saradnje sa predstavnicima Republike Srbije i članovima ovdašnje srpske zajednice.

Govorima je prethodilo izvođenje srpske i američke himne od strane Sofije Morel.

Prijem su svojim nastupom takođe uveličali članovi KUD Opančići, kao i džez duet Vlada Dinić i Miloš Čekić (klavir i saksofon). Tokom večeri, pesmu „Tamo daleko” je izvela korejska umetnica Juhjun Li.