Početna Kultura U Berlinu održana promocija romana „Mike” dr Jelene Angelovski

U Berlinu održana promocija romana „Mike” dr Jelene Angelovski

Na poziv i u organizaciji koleginice Marije Aleksić, nastavnice u srpskoj školi u Berlinu, i uz veliku podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine Berlin i oca Radomira Kolundžića, u Sabornom hramu Svetog Save u Berlinu priređena je promocija romana Mika.

U sali Sabornog hrama, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, okupila se šarenolika publika, od sasvim male dece, preko đaka srpske škole i njihovih roditelja, do starijih posetilaca hrama, koje je privukla tema.


Foto: V. Angelovski

Nakon uvodne reči nastavnice Marije Aleksić, publika je imala priliku da vidi kratak video klip u kojem su upoznali dečaka Miku i saznali šta je to sve u njegovom životu krenulo naopako. U nastavku promocije, autorka dr Jelena Angelovski je čitala odlomke romana, a zatim, zajedno sa publikom, tumačila i razgovarala o Mikinom „groznom životu”, ulozi mame i tate, bake i deke, pesnika Mike Antića. Jedna od majki u publici spontano je prokomentarisala: „Isto kao i mi!”, čime je i nehotice opisala osnovni razlog zbog kojeg ovaj roman posebno dobro komunicira sa decom i roditeljima u dijaspori.

Poseban i važan gost promocije bio je episkop diselsdorfski i cele Nemačke, Grigorije.

Na promociji romana Mika bio i vladika Grigorije
Foto: V. Angelovski

Dr Angelovski je za ovaj svoj prvi roman dobila niz nagrada: „Rade Obrenović” 2022. od Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre u Novom sadu, zatim nagradu grada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet” 2023. godine za knjigu „Mika”, regionalno priznanje „Dragan Radulović” i nagradu „Mali princ”, na međunarodnom dečijem festivalu Vezeni most, u Tuzli, u Bosni i Hercegovini.

Promocije ove knjige održane su širom Evrope, a bila su i mnoga onlajn druženja sa decom srpskog rasejanja u Americi. Knjiga je za sve generacije.