Početna Događanja Dijana Avdić je na čelu Centralnog Saveta Srba u Hesenu

Dijana Avdić je na čelu Centralnog Saveta Srba u Hesenu

Centralni Savet Srba u Hesenu, u Nemačkoj, nedavno je dobio novu upravu. Dijana Avdić je izabrana za predsednicu. Prva potpredsednica je Marija Laban Urošević, drugi potpredsednik je Ljubiša Marković. Sekretar je Zlata Ikanović, a blagajnik Zagorka Bunthornhzade. U upravnom odboru su Radmila Antešević, Ljiljana Mitić, Dragica Sauervajn i Ljubiša Simić. Predsednica nadzornog odbora je Katica Stanimirov, a članovi su Milana Ninković i Vladimir Živanov.

„Neizmerno se zahvaljujem na poverenju i izboru na mesto predsednice Centralnog saveta Srba u Hesenu. Čast mi je i zadovoljstvo što ću kao najmlađa izabrana predsednica, zajedno sa svojim iskusnim i angažovanim timom, naredne 2 godine imati mogućnost da predstavljam 50.000 Srba u pokrajini Hesen”, izjavila je po izboru Dijana Avdić.

Bivši predsednik CSSH Miodrag Stojković i Dijana Avdić
Foto: CSSH

Ona je dodala da se raduje zajedničkoj saradnji sa svim srpskim i nemačkim institucijama širom pokrajine Hesen, zatim sa predstavnicima Sprske pravoslavne crkve, Dopunske škole na srpskom jeziku, predstavnicima srpskih udruženja kao i sa osobama koje žele da im se pridruže i doprinesu jačanju srpske zajednice. „Želimo da budemo vidljivi, složni i jaki, otvoreni smo za sve demokratske kooperacije. Jedna od glavnih vizija koje pratimo jeste očuvanje srpske kulture, identiteta, srpskog jezika, kao i pomoć pri integraciji u nemačko društvo, mogućnost participacije i jednake šanse za sve ljude u državi u kojoj živimo”, dodala je Dijana.
Ona se zahvalila Katici Stanimirov, osnivaču Centralnog Saveta Srba u Hesenu na nesebičnoj podršci. „Neizmerno mi je drago što se nakon nekoliko godina vratila i prihvatila mesto predsednika nadzornog odbora. Sigurna sam da ću uz nju moći mnogo toga da naučim. Zahvaljujem se Miodragu Stojkoviću, bivšem predsedniku CSSH na dugogodišnjem fantastičnom radu, kao i bivšim članovima uprave”, istakla je Dijana Avdić

U međuvremenu Centralni savet Srba u Hesenu predvođen Dijanom Avdić imao nekoliko uspešnih akcija. Nakon prijema Parlamenta stranaca grada Frankfurta, CSSH organizovao je sastanak i prijem za naše građane iz Frankfurta i Hesena. Događaju je prisustvovala i Biljana Bukinac, koordinatorka za nastavu maternjeg jezika Ministarstva prosvete Republike Srbije. Nakon kratke prezentacije prisutni su imali priliku da se upoznaju i razmene iskustva. Na Savindan članovi Centralnog saveta Srba u Hesenu prisustvovali su na priredbi učenika srpske dopunske škole u SPC u Visbadenu. Nakon manifestacije održan je kratak sastanak sa ocem Aleksandrom na temu aktivnosti srpske zajednice u Visbadenu i buduće zajedničke intenzivnije saradnje.

Osnivač CSSH Katica Stanimirov i aktuelna predsednica Dijana Avdić
Foto: S.Višić /CSSH

Srpska pravoslavna crkva u Frankfurtu i predsednica Centralnog Saveta Srba u Hesenu, Dijana Avdić, držali su govor u prestižnoj Carskoj dvorani grada Frankfurta, povodom pravoslavnog Božića, koji je organizovan od strane gradonačelnika Frankfurta, Mike Josefa i Dijane Avdić.

Srpska i Grčka pravoslavna crkva ove godine bili su glavni partneri ovog događaja na kome je prisustvovalo 350 ljudi, preko 20 različitih crkvenih zajednica, kao i mnogi političari, diplomatska predstavništva i privrednici. Dijana Avdić je naglasila značaj humanitarnog i sveukupnog rada pravoslavnih crkvenih zajednica u Frankfurtu, koji su neizostavan deo ovog grada i predstavljaju preko 55.000 stanovništva u Frankfurtu. Takođe je kazala, da je veoma bitno da pravoslavne zajednice u Frankfurtu i dalje zajedno sarađuju, umrežavaju se i uče jedni od drugih.
Održana je i manifestacija povodom Dana maternjeg jezika. Za kratko vreme sprovedeno je više akcija, što je za svaku pohvalu.


Foto: CSSH/S. Višić