Početna In Memoriam In Memoriam Jovan Jančikin (1959-2024) srednjoškolski preofesor iz Segedina u Mađarskoj

In Memoriam Jovan Jančikin (1959-2024) srednjoškolski preofesor iz Segedina u Mađarskoj

Jovan Jančikin, posle duge i teške bolesti preminiuo je 4. marta 2024. godine u rodnom mestu, Segedinu.

Srednjoškolski profesor Jovan Jančikin rođen je u Segedinu 7. januara 1959. godine. Svoje detinjstvo proveo je u krugu svoje porodice u Deski, naselju nadomak grada Segedina. Od malih nogu vaspitavan je u srpsko-pravoslavnom duhu gde se s kolena na koleno prenosila ljubav prema srpskom jeziku, čuvala tradicija i gajio jasan osećaj pripadnosti srpskoj manjini u Mađarskoj. Nastavničku diplomu stekao je 1986. godine na smeru srpskohrvatski jezik-istorija na Filozofskom fakultetu Univerziteta Janus Panonius u Pečuju.  Godine 1996. godine objavio je svoju knjigu kod izdavačke radionice „Izdan” u Budimpešti pod naslovom „Prvi srpski ustanak u narodnoj književnosti”.

Profesorsku diplomu je stekao 1999. na Filozofskom fakultetu Univerziteta Atila Jožef u Segedinu na smeru srpskohrvatski jezik-istorija. Posle diplomiranja u Pečuju bio je zaposlen u Osnovnoj školi Ištvan Zoltanfi u Desci gde je predavao sve do 2007. godine.

Jovan Jančikin je za života bio i ostao verni i aktivni član kulturnog života Srba u Deski. U Srpskom zabavištu, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu Nikola Tesla u Budimpešti radio je od 1. septembra 2009. godine. Izvesno vreme predavao je istoriju, a potom je radio kao vaspitač u Srpskom đačkom domu. Od prvog trenutka bio je odan svom vaspitno-obrazovnom pozivu, a obavljao ga je stručno i savesno. Posebno je naglašavao važnost očuvanja maternjeg jezika i jačanje nacionalne svesti Srba u Mađarskoj pa i šire.

Kolega, profesor i vaspitač Jovan Jančikin će ostati u najlepšem sećanju svih svojih kolega i mnogih naraštaja naših srednjoškolskih učenika. Vječnaja pamjat!   

Izvor: redakcija škole Nikola Tesla u Budimpešti