Početna Kultura Monodramu „Na Drini Ćuprija” Tihomir Stanić izvodi u Luksemburgu i u Parizu

Monodramu „Na Drini Ćuprija” Tihomir Stanić izvodi u Luksemburgu i u Parizu

U organizaciji Srpskog kulturnog centra iz Luksemburga u subotu 16. marta 2024. naš čuveni glumac Tihomir Stanić u Luksemburgu izvešće predstavu Na Drini ćuprija.  Karte su već rasprodate, ali uprava SKC Luksemburg pravi i listu čekanja, ukoliko neko odustane i ostane karta višak.

Nedelju dana kasnije Tihomir Stanić će istu predstavu izvesti u Parizu,  u organizaciji društva Jelena Anžujska. „U okviru manifestacije Dani ćirilice 23. marta od 19 časova u pozorištu Jean Dame imaćete priliku da slušate odlomke romana u monodrami „Na Drini Ćuprija” u izvođenju našeg čuvenog glumca Tihomira Stanića koji na emotivan i sugestivan način približava delo našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. Stanić ovu monodramu izvodi već više od dve decenije širom sveta ali i po školama duž Srbije, Republike Srpske i Kosova. Cena ulaznice je 20 evra”, naveli su organizatori.

Jedno od kapitalnih književnih dela na srpsko-hrvatskom jeziku i jedno od najčitanijih i najviše prevođenih, roman „Na Drini ćuprija”, našeg nobelovca Iva Andrića, objavljeno je u Beogradu pre 75 godina. Stanić je superiorno, dramaturški vešto, stvorio literarno-scensko delo od izuzetnog edukativnog značaja, koje je i kao teatarski poduhvat veoma značajno.

Njegove glasovne bravure, varijacije emocija, bogatstvo glumačke ekspresije, i nadasve njegov lični šarm, kao da su zbir i suma njegovog raskošnog talenta i bogatog iskustva. Prvak srpskog glumišta ostvario je više od 100 uloga u svim beogradskim, al i u mnogim pozorištima u zemlji i inostranstvu. Impresivna je lista njegovih sjajnih glumačkih kreacija u igranim filmovima, TV dramama i serijama. (od 1981. do 2020. snimao po dva, tri, pa i četiri filma godišnje). Jedan je od najviše nagrađivanih umetnika za visoke glumačke domete.

Verni poštovalac, i više od toga – zaljubljenik u Andrićev opus, poprilično fizički sličan velikom piscu, Stanić je tumačio njegov lik u filmsko-televizijskim produkcijama Znakovi (1995), Lajanje na zvezde (1998), Žućko (2012) i Proleće na poslednjem jezeru (2020).  Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umetnika koji zna šta čini efektnu celinu scenskog čina, Stanić je sklopio i angažovano, glumački briljantno izrekao svoj poduži monolog – tačnije originalan Andrićev tekst koji je naučio na pamet.

Tihomir Stanić ovu monodramu igra već 23 godinu. Gde god je gostovao maestralno je odigrao u ulozi Andrića. Uspeva da prenese emociju na mnoge u sali, tako da se tokom predstave ima i mnogo suza. Monodrama, koju u svakom slučaju treba pogledati i doživeti.