Početna Vesti U Njujorku održan parastos Mihajlu Pupinu

U Njujorku održan parastos Mihajlu Pupinu

Na groblju Vudlon u Njujorku, minule subote, na Zadušnice, povodom 89. godina od smrti Mihajla Pupina, njujorški parohijski sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos. Pored predstavnika SPC prisustvovali su i brojni članovi srpske zajednice kao i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku dr Vladimir Božović naglasio je da je lik i delo Mihajla Idvorskog Pupina neraskidivo obeležje epohe u kojoj je živeo i da se danas sećamo njegovog nasleđa kojim je zadužio čovečanstvo, SAD i Srbiju. Posebno je istakao da je Mihajlo Idvorski Pupin bio „svetski naučnik vanvremenskih postignuća i, po Pupinovoj sopstvenoj listi prioriteta, ponosni Srbin, odan svojoj otadžbini i svom narodu, čemu svedoči dobrotvorstvo u rasponu od podrške srpskoj mladeži i siročadima, do finansijske i materijalne pomoći koju je slao u Srbiju tokom Prvog svetskog rata”.


Foto: GK RS Njurojk

U svom govor, generalni konzul je akcentovao odlučujuću ulogu Pupina, kada je kao srpski počasni konzul uticao ugledom sopstvene ličnosti u istorijski presudnoj diplomatskoj intervenciji prema ličnom prijatelju, predsedniku SAD Vudro Vilsonu, tokom Pariske mirovne konferencije, po okončanju Prvog svetskog rata.

U ovom kontekstu, podsetio je na Pupinov doprinos teritorijalnim dobicima za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i proglašenju Dana molitve za srpski narod, kada je na Vidovdan 1918. godine podignuta srpska zastava iznad Bele kuće. Zaključujući izlaganje generalni konzul Božović je u ime Republike Srbije, i svoje lično ime, uz duboki naklon senima Mihaila Idvorskog Pupina, iskazao zahvalnost za sve što je naš uvaženi i svetski potvrđeni naučnik i rodoljub učinio za našu zemlju i narod, istakavši da su njegova intelektualna veličina i rodoljubivo i čovekoljubivo opredeljenje za ugled  svakom članu naše zajednice u SAD, prenela je pres služba Generalnog konzulata RS u Njujorku.

Na istom groblju Vudlon gde je sahranjen Pupin sahranjena je i njegova supruga Katarina Sara, kao i ćerka Varvara.