Početna Događanja Đaci Srpski dopunskih škola u Baden-Virtembergu obeležili Osmi mart

Đaci Srpski dopunskih škola u Baden-Virtembergu obeležili Osmi mart

U Srpskoj dopunskoj školi u pokrajini Baden-Virtemberg, koja radi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Republike Srbije,  cele godine vlada vesela atmosfera.

Časovi su ispunjeni učenjem, igrom, druženjem, podsećanjem na rodni kraj i najznačajnije ličnosti iz bogate srpske istorije i kulture. Ali kada dođe 8.mart, tada se u našim učionicama najčešće izgovara reč majka, a sve ostale  reči postanu manje važne.

Učenici su i ove godine želeli da toplim dečijim rečima izraze zahvalnost svojim majkama za sve što one čine za njih. Recitovali su i pevali pesme o majci, a takođe su želeli da za Dan žena obraduju svoje majke onim što su sami napravili. Pravili su čestitke različitim tehnikama, na njima  crtali portrete majki, pisali im lepe stihove zahvalnosti.


Foto: Srpska škola BV

Tokom cele prve nedelje marta u svim našim školama obrađivale su se teme koje govore o ulozi žena u svetu, od davnina  do danas. Naročito smo se podsetili znamenitih Srpkinja, kao što su kneginja Milica, naučnica Mileva Marić, književnice Desanka Maksimović i Isidora Sekulić, i mnogih drugih koje su bile ispred svog vremena želeći da svom srpskom narodu ostave duhovna dobra iz kojih mi i danas učimo.

Učenici su  likove ovih velikih Srpkinja predstavljali putem plakata, kolaža ili prezentacija.

Razgovarali smo o zanimanjima koja će devojčice izabrati u svojoj budućnosti i o tome da li postoje muška i ženska zanimanja.

Nismo zaboravili ni naše bake, tetke, sestre, kojima smo namenili po jednu čestitku, a ako nismo mogli lično da ih uručimo zbog udaljenosti, slali smo ih putem fotografija na telefonu.

U Raštatu su učenici Srpske dopunske škole učestvovali sa svojim recitalom na tradicionalnoj proslavi Dana žena i smotri folklora koju organizuje SKC Vuk Stefanović Karadžić.

Učenici su se ovog posebnog dana zahvalili i svojim učiteljicama, koje ih stalno podržavaju na putu znanja i učenja srpskog jezika i pisma.

Zahvalnost i čestitke povodom praznika svim zaposlenim učiteljicama uputila je i koordinatorka dopunske nastave u Saveznoj Republici Nemačkoj Tatjana Hot. Ona je i ovom prilikom istakla značaj organizovanja obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu i podsetila na ciljeve sa kojima je  ovaj proces organizovan od strane Ministarstva prosvete Srbije.

Svim ženama šaljemo poruku da su one dragocene svetu, da je najveće bogatstvo svakog deteta dobra i zdrava majka i da se čuvaju i paze da bi nam što duže trajale.