Početna Događanja Morava iz Štutgarta proslavila Bele poklade pred Vaskršnji post

Morava iz Štutgarta proslavila Bele poklade pred Vaskršnji post

Članovi Srpsko-humanitarnog i kulturnog društva Morava iz Štutgarta juče su tradicionalno obeležili Bele poklade pred Vaskršnji post. Moravci Bele poklade slave od samog osnivanja društva. Ovogodišnja proslava je bila u prostorijama Morave u krugu svojih članova i prijatelja.

„Nova uprava se potrudila da se najmlađima priredi iznenađenje koje je sve zadivilo. Sto je bio pripremljen sa raznim igricama, šminkerke su odradile pravi umetnički posao a momci iz omladinske grupe trudili su se da svakom detetu posvete maksimum pažnje. Najmlađi članovi a i stariji potrudili su se da dođu namaskirani što je ovim pokladama dalo upečatljivu sliku veselosti i šarenila. Kao i uvek majke su napunile punu trpezu raznim specijalitetima što slanim što slatkim. Uz harmonikaša Mikaila Mijailovića i pevača Dejana Pavlovića zapevalo se i zaigralo. Bio je pravi veseli štimung onako kako nama Srbima dolikuje”, istakli su Moravci.


Foto: Morava Štutgart

Ovo lepo veselo poslepodne završeno je humanitarnom akcijom za malog Petra Mičića koji je lečen od sarkoma mekanog tkiva u Štutgartu a daljnje terapije su nastavljene u Americi. Dobrovoljni prilog koji je prikupljen biće ovih dana uplaćen na Petrov račun. Petru su od srca svi poželeli da i ovoga puta pobedi opaku bolest a roditeljima da zajedno sa Petrom izdrže ovu veliku borbu. 

„Lepo je bilo videti opet sve Moravce u zajedništvu koje krasi ovo udruženje. To je ono što nas je svih ovih proteklih godina održalo. Nije mala stvar da je danas na proslavi bila i mala Tara Culić koja nam je prvi član četvrte generacije Moravaca. Ovo treba da bude na radost i sreću svih nas. Zaista nam je drago što Moravci u pravom smislu prenose lepotu narodne baštine, tradiciju i kulturu sa kolena na koleno na najlepši mogući način a to je igra i pesma a kada zatreba u nevolji i pomoći”, istakli su u ovom udruženju.