Početna Događanja Kod Pariza održan koncert KUD Biseri „Igre mog života” sa 403 igrača

Kod Pariza održan koncert KUD Biseri „Igre mog života” sa 403 igrača

Pravi folklorni spektakl priredili su igrači Kulturno umetničkog društva Biseri iz Dransija kod Pariza na svom koncertu pod nazivom „Igre mog života”. U pozorištu Blanc-Mesnil u istoimenog mestu izveli su ukupno 18 tačaka – sastavljenih uglavnom od koreografija i po kog pevačkog nastupa.

Ozvučenje, osvetljenje, lepa bina i posebno veseli i razigrani folkloraši su bili u centru pažnje, dok ih je publika burno pozdravljala. KUD Biseri iz Dransija mogu samo da se ponose bogatstvom koje imaju – svojim pravim biserima. Na bini su bila 403 igrača. Ovo društvo zasigurno pripada jednom od najboljih i najmasovnijih društava srpskog rasejanja, sa čijim igračima i malim i velikim a posebno sa omladinom posebno radi. I to sve probe izvode sami igrači raspoređeni u osam folklornih ansambala i jedno pevačko društvo.


Foto: Rasejanje.info

Koncert je počeo pesmom izvođačkog ansambla „Duni mi duni lađane” iz Kosovskog Pomoravlja. Potom su na bini bili najmlađi izvođači bebi grupe uz „Posejah lubenice”. „Negotinske motive” izveli su igrači izvođačkog, dok su koreografiju „Oj Stojane, mlad stopane” odigrali folkloraši pripremnog ansambla. „Sinu sunce na Svrljiški sabor” izveli su igrači starijeg omladinskog ansambla. „Igre iz Mačve” prikazali su mladi omladinskog ansambla, a „Igre iz Pirota” dečiji ansambl. Škola folklora se predstavila „Igrama iz Bačke”, a pevačka grupa pesmom „Gusta mi magla padnala”. „Omile mi u selu devojče” bila je koreografija izvođačkog ansambla, dok su veterani izveli „Igre iz Bačke”. „Igrama iz Šumadije” predstavili su se mladi škole folklora, a „Igre iz Vladičinog Hana” izveo je dečiji ansambl. „Igre iz Negotina” izveo je omladinski ansambl a „Stani Rado, bela Rado” stariji omladinski ansambl. Pevačka grupa se predstavila pesmom „Ja iz Janja, dragi iz Šipova – čije je ono devojče”. „Svečanost na Oplencu” odigrana je u izvođenju pripremnog ansambla dok su koncert  zatvorili i to na bis članovi izvođačkog ansambla koreografijom „Devojko mila, crvena jabuko”.

Mnogi su bili puni emocija posle koncerta a među njima i predsednik Goran Jablanović. Za medijski portal Rasejanje.info on nije krio dobro raspoloženje i osmeh pun zadovoljstva se jasno mogao videti. „Puni smo emocija posle ovako dobrog koncerta. Igrači su bili odlični, publika takođe, sala puna i baš smo presrećni. Posle duže pauze smo izveli koncert sa preko 400 igrača. Presrećni smo”, istakao je on.


Foto: Rasejanje.info

Luka Todosijević 17 godina iz Dransija Hristijan Milojević 16 godina iz Motroja obojica igrači starijeg omladinskog ansambla su izjavili da je koncert mogao da bude tako dobar jer ih je publika u svakom trenutku podržavala. A u publici pored svih cenjenih gostiju bili su konzulka Branislava Bećanović kao i protojerej-stavrofor Željko Simović, i dosta počasnih članova. Koncertu su prisustvovali i novoizabrani predsednik Saveza Srba Francuske David Jakovljević i predsednik Saveza srpskog folklora Francuske Bojan Stefanović.

Društvo je nastalo 1976. kao jugoslovenski klub i nemili događaji na prostoru bivše Jugoslavije su uticali na promenu imena u KUD Biseri. Danas Biseri imaju preko 400 igrača i više od 1000 vrednih članova. Velika pomoć stiže od grada Dransija, sa kojim udruženje ima odličnu saradnju. Čelni ljudi grada su često prisutni na proslava, kao što je bilo pre mesec i po dana na redovnoj igranci, gde je goste pozdravila gradonačelnica Od Lagard.


Foto: Rasejanje.info

Svi umetnički rukovodioci društva rade na dobrovoljnoj bazi više puta sedmično i svi su iz redova igrača. Oni su na kraju koncerta dobili zahvalnicu i poklon čestitku društva za svu ljubav koju pružaju u radu sa mladima.
Bejbi folklor vode Ljiljana Milosavljević i Sandra Jevremović; školu folklora Marina Vićentijević i Anita Mirković; dečiji ansambl Kristina Đorić i Andrea Timotijević; omladinski Lea Momirović i Aleksandar Stojilović; stari omladinski ansambl Aleksandra Podrapović i Nikola Đorđević; pripremni ansambl Vanesa Lazarević i Ognjen Marković; izvođački ansambl Jelena Selić i Goran Jablanović, dok veterene vodi Marijana Mirić. Za pevačke grupe su zadužene Marina Cigoja i Kristina Đorđević.

Goran Jablanović je predsednik društva, Ivica Đoklić i Nenad Selić su potpresednici, sekretarice su Gorica Đorić, Aleksandra Milošević Nataša Đuričić i Danijela Bosančić a blagajnici Slaviša Momirović, Nebojša Milosavljević i Mića Lazarević u upravi kao blagajnici. Biljana Radosavljević je zadužena koordinaciju sa predstavnicima saveza, ambasada, crkve, medija, konzulata…

Dodatne fotografije sa koncerta se mogu pogledati na FB stranici Rasejanja.info