Početna Moja Priča U Americi pronađena ukradena bista srpskog naučnika: Gde se Tesla „skrivao”?

U Americi pronađena ukradena bista srpskog naučnika: Gde se Tesla „skrivao”?

Završeno je dugo i misteriozno putovanje, za 43 cm visoku bronzanu bistu Nikole Tesle, od 2014. kada je ukradena sa svog postolja iz Srpske kulturne bašte u Klivlendu, pa do danas. Bistu je svojevremeno uradio Metju Luis Rebrović, veliki poštovalac lika i dela srpskog naučnika i poklonio je 2008. kada je i osnovana Srpska kulturna bašta u Klivlendu.

„Moj tata je umro samo mesec dana pre nego što je bista ukradena, a mi smo se šalili da ju je možda poneo sa sobom”, izjavio je sin umetnika, Lu Rebrović. On je verovao da je bista doživela neku razumniju sudbina. „Bio sam ubeđen da su je istopili i prodali kao bronzu. To se često događa zbog potražnje za sirovinama”.

Stariji Rebrović je po zanimanju biohemičar, ali je imao izraziti dar za crtanje i vajanje. Njegov sin se seća da je bio fasciniran Nikolom Teslom, koji je bio pionir u mnogim oblastima, a najpoznatiji po naizmeničnoj struji. Dostignuća srpsko-američkog pronalazača bila su mu inspiracija za stvaranje bronzane biste koju je Rebrović uradio i poklonio Srpskoj kulturnoj bašti.

Bez sumnje, nastala je prava misterija kada je Teslina bista ukradena u avgustu 2014. Ali, misterija gde se bista sada nalazi razjašnjena je sasvim slučajno kada je umetnikov sin ukucao svoje prezime u onlajn pretraživač.

Članovi dečjeg hora Sveti Sava iz Klivlenda pored nove Tesline biste koja se tu nalazi od 2014.
Foto: Tesla naučna fondacija iz Filadelfije

Priseća se: „Ubacio sam prezime Rebrović i pojavila se neka aukcijska kuća. Pisalo je: Bronzana bista čoveka, autora M. L. Rebrovića. Odmah sam je prepoznao!”

Novinari News 5 su u četvrtak (14. marta), prvi posetili Premijer aukcionu galeriju (Premier Auction Galleries), da bi lično videli Teslinu skulpturu. Vlasnik galerije Džesi Metjuz rekao je da je bista pristigla u njihovu prodavnicu prošlog leta i to sa nekog imanja u Nešvilu, Tenesi.

„Često dobijamo bronzane skulpture, skoro svaka kuća ima neku bronzu. Dakle, prilično je uobičajeno…”, rekao je Metjuz.

Aukcijska kuća dobija proviziju za sve što proda onlajn, a Metjuz je objasnio da često ne zna poreklo nekog predmeta kada ga dobije.

„Jednostavno nisam znao ko je on”, rekao je o Teslinoj bisti. „Mislio sam da je to Volt Dizni, a onda sam posumnjao na Mark Tvena”.

Vlasnik galerije pored toga što ne zna poreklo predmeta koje prodaje, ima i priličan problem u prepoznavanju poznatih ličnosti, naročito ako je mogao pomisliti da je Tesla – Mark Tven. Takođe, Metjuz nije bio upoznat sa pričom o ukradenoj bisti sve dok se neko iz Srpske kulturne bašte nije javio u ime Rebrovića. Skinuo je statuu sa liste, neposredno pre nego što je zvanično stavljena na aukciju.

Na koga Tesla liči
Foto: M. Bulatović, izvor Vikipedija

Metjuz je izjavio američkim medijima da je nestrpljiv da vrati Teslinu bistu na njeno pravo mesto, ali čeka odobrenje policije Klivlenda. Tamošnji detektiv još uvek istražuje krađu.

Kako je druga bista Nikole Tesle, poklon Tesla naučne fondacije iz Filadelfije (TNF), odavno zamenila onu ukradenu 2014. predstavnik Srpske kulturne bašte rekao je za RT Balkan da planira da originalnu statuu postavi na neku drugu lokaciju.

To želi i porodica Rebrović. „Bista pripada svima”, rekao je sin Rebrović – „Moja sestra, brat i ja, slažemo se i voleli bismo da je u Klivlendu, u parku, ili u muzeju ili negde drugde”.

Izvor: RT Balkan/Marina Bulatović
Naslovna fotografija: Galeriji Džesi Metjuza / Foto News 5