Početna Događanja Poznati srpski pisac Stefan Tićmi se družio sa našom decom u Bazelu

Poznati srpski pisac Stefan Tićmi se družio sa našom decom u Bazelu

Potkrovlje kvartirskog centra Lola postaje pravi mali književni raj. Posle novembarskog gostovanja Dejana Aleksića, mališani iz Bazela, a i njihovi roditelji, imali su priliku da uživaju u još jednom druženju. U gostima im je bio Stefan (Mitić)Tićmi, dečji pisac iz Srbije, čiji je roman „Ja sam Akiko” uvršćen u 200 najboljih dečjih knjiga na svetu.

Stefan je uz nekoliko video klipova i duhovitu priču dočarao prisutnima kako izgleda život pisca, zašto i kako je počeo da piše, kako nastaju njegove knjige za koje je teško reći da li pripadaju dečjoj ili književnosti za odrasle. Upravo zbog toga su njegovu priču  podjednako upijali i deca i odrasli. Tićmi je prisutne poveo kroz svoje odrastanje u Leskovcu do nastanka svake od knjiga. Ispričao je puno anegdota, a mališanima se najviše dopao interaktivni deo u kom su oživeli nekoliko scena iz knjige „Ja sam Akiko”. Ovaj roman je inače već prerastao u predstavu koja se uspešno izvodi. Asistentkinja mu je bila Marina Novaković, koja je sledeći piščeve sugestije, glumila scene iz Stefanove najpoznatije knjige.


Foto: privanta ahriva

Divno književno veče u prostorijama koje inače koristi šahovski klub SORAB iz Bazela, bilo je nastavljeno uz neformalnu priču, druženje i igranje dece, koju uvek domaćinski dočeka Dinka Milosavljević, predsednica šahovskog kluba SORAB.

Njena saradnja sa Andrijanom Adamović, predsednicom Umetničkog centra Soko, koji je organizator celokupnog događaja, već je tradicionalna. Ova dva, naizgled različita udruženja, sarađuju već godina i podržavaju jedni druge.

I Stefan Tićmi je bio jako zadovoljan gostovanjem u Bazelu.

„Danas sam dan iskoristio za šetnju: Muzej igračaka i u duhu knjige ‘Ja sam Akiko’ popili smo čaj na usputnoj, slučajnoj japanskoj čajanci. Zahvalan sam svima koji su došli večeras po ovako lepom danu i meni je baš prijala ova razmena energije. Nadam se da se družimo opet ali sa predstavom”, dodao je on.