Početna Informacije Vaskršnja akcija 2024 HO Svi za Kosmet

Vaskršnja akcija 2024 HO Svi za Kosmet

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet pokrenula je ovogodišnju Vaskršnju akciju, kojom se planira da se na Kosovu i Metohiji pomogne porodica Zdravković iz sela Sevce, manastir Sočanicu i rad Centra za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u Gračanici

Zdravkovići

Ovoga puta pomoć je namenjena porodici Zdravković, manastiru Sočanica i Centru za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u Gračanici

„Naišli smo na tešku situaciju trinaestočlane porodice Zdravković, koja živi u šar-planinskom selu Sevce, na oko 1000 metara nadmorske visine. Porodicu čine domaćin Zvonko sa suprugom Radojkom, njihovi sinovi Žarko, Željko, Tanasije i Jovan, ćerka Žaklina, snajke Marija, Jelena i Maja, kao i unučad Lazar od 4 godine, Dragutin od godinu i po dana, i Aleksije od 11 meseci, a uskoro očekuju i prinovu.

Domaćica Radojka je nosilac ordena Majka devet Jugovića, koju dodeljuje eparhija raško-prizrenska majkama koje su rodile četvoro i više dece. Na žalost, Radojka danas ima teže zdravstvene probleme”, istakli su predstavnici HO Svi za Kosmet.

Glava kuće Zvonko radi kao šumar za minimalac i cela porodica se izdržava od njegovog primanja u visini od 45000 dinara, kao i skromnog dečijeg dodatka, koji u poslednje vreme ne mogu da podignu. Bave se sakupljanjem šumskih plodova, kleke, pečuraka i slično, a od zasada poseduju malu parcelu malina.

Svi Zdravkovići spavaju u četiri prostorije. Pored te neuslovne kuće započeli su u istom dvorištu izgradnju jedne manje, kako bi bar jedan sin sa porodicom mogao tu da živi. Zbog teške materijalne situacije nisu u mogućnosti da nastave radove, te će im ako Bog da naša organizacija uz pomoć donatora, dovršiti i adaptirati kuću za stanovanje.

„Pozivamo sve dobre ljude da se uključe u akciju i da svi zajedno pomognemo Zdravkovićima”, apelovali su članovi HO Svi za Kosmet.

Manastir Sočanica
Foto: HO Svi za Kosmet

Manastir Sočanica

„Nastavljajući misiju pomaganja svetinja na Kosovu i Metohiji, ovoga puta smo rešili da se sa donatorima ugradimo u predivan srednjevekovni manastir Sočanica”, istakli su ovi vredni humanitarci.

Ovaj pravoslavni biser se nalazi na severnom delu Kosmeta, na obroncima planine Kopaonik, u prelepom prirodnom okruženju. Za manastir Sočanicu se pretpostavlja da je zadužbina Svetog kralja Milutina, jer se prvi put pominje u kraljevoj osnivačkoj povelji u njegovoj zadužbini Banjskoj, koja se nalazi u neposrednoj blizini Sočanice.

Sadašnja crkva posvećena Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja sagrađena je 1862. godine na temeljima porušenog hrama, posvećenog Vavedenju Presvete Bogorodice. Prvobitni Vavedenjski hram su porušili Turci, kao i mnoge druge u to vreme.

Velika znamenitost manastira Sočanice je oltarski prostor koji se nalazi u steni, po čemu se ova crkva može ubrojati u pećinske. Pored toga, u oltaru postoji otvor u podu, kroz koji se može ući u podzemnu pećinsku prostoriju, koja je po predanju bila stara hrišćanska katakomba, tj skriveno mesto za molitvu tokom velikog progona hrišćana.

Stručnjaci zavoda za zaštitu spomenika su konstatovali da ove katakombe potiču iz II ili III veka i da su ih koristili prvi hrišćani. Spoljni skriveni ulaz u tu podzemnu prostoriju otkriven je tek uoči manastirske slave 2007. godine, tokom spoljašnjih radova na zaštiti oltara od kišnice.

Stari zid koji se nalazi pred ulazom u katakombu pripadao je Vavedenjskoj crkvi, jer mu je i po materijalu i načinu gradnje period izgradnje smešten u 14. vek. Danas u manastiru Sočanica sam živi nastojatelj otac Justin, koji je došao 2006. godine kao iskušenik i ostao tu do dan danas.

„Humanitarna organizacija Svi za Kosmet će u okviru Vaskršnje akcije pomoći manastir popločavanjem porte ispred konaka, kao i kupovinom stasidija i polileja kako bi ova drevna svetinja živela punim pravoslavnim manastirskim životom. Pozivamo sve dobre ljude da ne propuste ovu priliku da budu zadužbinari i da se prema svojim mogućnostima ugradnje u ovu veliku svetinju na Kosovu i Metohiji”, naglasili su članovi HO Svi za Kosmet.

Centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u Gračanici

„U sklopu naše ovogodišnje Vaskršnje akcije rešili smo da pomognemo rad Centra za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u Gračanici. Ovaj važna ustanova je otvorena 2004. godine u naselju Padalište u Gračanici, i jedina je tog tipa u srpskim sredinama južno od Ibra. U nju su prebačeni i korisnici nekadašnjeg centra u Štimlju, koji je funkcionisao pre rata. U ovoj socijalnoj ustanovi trenutno boravi 10 korisnika”, naglasili su organizatori humanitarne akcije.

Rad ovog centra pomažu vladika Teodosije i dobrotvorna organizacija eparhije raško-prizrenske, kao i država Srbija, ali zbog velikih potreba ustanove tog tipa i zbog čestog uništavanja nameštaja i inventara od strane korisnika, potrebna im je i dodatna pomoć.

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet planira da uz Božiju pomoć i učešće dobrih ljudi, u sklopu Vaskršnje akcije pomogne ovim ljudima, obnovom kuhinje, nameštaja i kupatilskih elemenata. „Pozivamo sve donatore da uzmu učešće u ovoj akciji i da za praznik Vaskrsenja Hristovog učinimo pred Bogom još jedno dobro delo. Pozivamo sve dobre ljude da pomognu koliko su u mogućnosti, da damo vetar u leđa našem preostalom tamošnjem stanovništvu. U doba velike ekonomske neizvesnosti svuda u svetu, pa i kod nas, budimo sa svojom malom pomoći onima kojima je to neophodno. Pomozimo ih, pokažimo da smo uz njih. Svi za Kosmet!”.

Akcija traje do 15. maja 2024. godine. Način doniranja možete naći ovde.