Početna Događanja Prve tri decenije postojanja Srpskog kulturnog centra i Biblioteke Mihajlo Pupin u...

Prve tri decenije postojanja Srpskog kulturnog centra i Biblioteke Mihajlo Pupin u Ljubljani

Srpski kulturni centar i Biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubljane u Sloveniji ove godine obeležavaju 30 godina postojanja. „Za 30 godina drvo naraste čak do 30 metara. Umetnici i naučnici najvažnija otkrića imaju upravo u svojim tridesetim. Ličnost je u tridesetim godinama oblikovana kao gips.  Srpski kulturni centar i Biblioteka Mihajlo Pupin je 30 godina rastao i porastao, ali se još uvek oblikuje prema svetu oko sebe”, istakli su predstavnici ove ustanove.

„Naučili smo da je lako biti fin, društven, kulturan i angažovan. Naučili smo da smo svi željni dobrog, kvalitetnog, iskrenog. Naučili smo da budemo zahvalni svim dragim ljudima koji su bili uz nas dok smo rasli, naučili smo da učimo od starijih, mudrijih i iskusnijih, ali i da podstičemo ideje, kreativnost i energiju mlađih. 

Na početku je bila potrebna hrabrost za osnivanje Srpske biblioteke u Sloveniji u okruženju koji nije uvek baš bio naklonjen srpskoj kulturi, umetnosti i nauci, ali ono zbog čega postojimo 30 godina nije hrabrost već doslednost i svesrdna podrška društva, institucija, pojedinaca.  Nadamo se i verujemo da smo opravdali očekivanja i dajemo obećanje da ćemo se truditi da budemo još bolji u naredih 30 godina”, istakla je Milica Žuraj ispred SKC i Biblioteke Mihajlo Pupin u Ljubljani.

Foto: SKC -Biblioteka Mihajlo Pupin Ljubljana