Početna Moja Priča Mirjana Gubler novac od proslave zlatne svadbe usmerila za lečenje dece u...

Mirjana Gubler novac od proslave zlatne svadbe usmerila za lečenje dece u Valjevu

Rođena Valjevka Mirjana Gubler (75) više od pola veka srećno i zadovoljno živi u švajcarskom mestu Baum 40-ak kilometara od Ciriha je kao što je letos i najavila sav prihod od obeležavanja zlatne svadbe pokloni odeljenju pedijatrije Zdravstvenog centara u Valjevu.

Vrednost donacije za valjevsku pedijatriju iznosi 1,7 miliona dinara i obuhvata dva pacijent monitora, četiri klima uređaja različitih performansi, tri inhalatora i specijalizovan pedijatrijski spirometar visoke klase. „Donatorsku akciju Mirjana Gubler je pokrenula lane, kada je odlučila da proslavu 50 godina svog braka u Valjevu pretoči u humanitarnu akciju, a novac dobijen na poklon za zlatnu svadbu usmerila je u nabavku potrebnih uređaja za odeljenje na kojem se leče deca Kolubarskog okruga”, istaknuto je u Zdravstvenom centru Valjeva.

Marija Gubeler (levo) u Zdrastvenom centru Valjevo
Foto: Zdravstevni centar Valjevo

Mirjana je u potraži za boljim životom 1971. je napustila rodni grad i posao pronašla u ovoj državi. Sa suprugom Moricom je stekla porodicu. Danas pored svoje dece ima i unuke i veoma je zadovoljna svojim životom. „Meni je najvažnije što je sva ova oprema za decu. Znam kada sam ja bila dete, nisam imala ništa i zato sam ovu donaciju i uradila. Moja deca su odrasla, imam i unučiće. Ovo je sada za svu našu decu, za ceo valjevski kraj”, izjavila je Mirjana, koja je za ovo delu dobila zahvalnicu Zdravstvenog centra Valjevo.

„Posebnu važnost u njenoj donaciji ima specijalizovan pedijatrijski spirometar. Spirometrija je, naime, kao dijagnostička metoda od izuzetnog značaja za pulmološku pedijatriju, jer daje jasan pokazatelj stanja dečijih pluća. Subspecijalisti dečije pulmologije navode da je visok postotak dece sa asmatičnim poremećajima pulmološke funkcije, pa je nabavkom adekvatnog spirometra znatno olakšana dijagnostika i lečenje te vrlo osetljive pedijatrijske populacije, pa će tako aparat spirometar biti od velike koristi lekarima ade sa decom sa disajnim tegobama”, istaknuto je Zdravstvenom centru Valjeva.

Deo donacije
Foto: Zdrastveni centar Valjevo