Početna Događanja U Njujorku održano pesničko veče sa dr Biljanom Obradović

U Njujorku održano pesničko veče sa dr Biljanom Obradović

U Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku održano je pesničko veče sa dr Biljanom Obradović, srpsko-američkog pesnikinjom, prevodiocem, književnim kritičare i profesorom engleskog jezika na  Egzavijer univerzitetu u Luizijani. Promociji su prisustvovali poštovaoci njene poezije i prevoda iz srpske zajednice i američkih literarnih krugova. Uvodno izlaganje imao je generalni konzul Republike Srbije u Njujorku dr Vladimir Božović. On je istakao „posvećenost Konzulata podršci kulturnim i umetničkim poduhvatima prevazilazi okvire javne diplomatije”. Ukazao je bogato nasleđe Srbije i kreativnost njenih ljudi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, naglasivši da i u kosmopolitskom Njujorku Srbija ima mnogo toga da ponudi. Pozvao je prisutne na ulaganje zajedničkih napora u cilju ostvarivanja odgovarajuće prepoznatljivosti naše kulture i umetnosti i najavio nastavak angažovanja Konzulata, uključujući i manifestacije koje će se organizovati na prestižnim kulturnim adresama širom Njujorka.

Obradović je upoznala prisutne sa svojom jedinstvenom umetničkom perspektivom koja nalazi svoju publiku širom sveta. Sa svojim srpskim korenima i iskustvima koja se protežu od Grčke, preko Indije, do Sjedinjenih Američkih Država. Autor je četiri zbirke pesama. Njene pesme su se našle u zbirci pesama Three Poetr u Nju Orleansu. Objavila je prevode na engleski jezik zbirki pesama Bratislava Milanovića i Zvona Karanovića, kao i prevode sa engleskog na srpskih jezik zbirki pesama stranih autora. Dobitnica je nagrada Rastko Petrović i Miša Đorđević. Kourednik je i glavni prevodilac izdanja o srpskoj poeziji književnog magazina Atlanta Revies.
Ona je tokom večeri, dala upečatljiv prikaz svog životnog i umetničkog puta, od odrastanja u diplomatskoj porodici do dostizanja statusa priznate pesnikinje koja ima prepoznatljivo mesto u književnom svetu. Veče je završeno inspirativnim čitanjem poezije i veoma zanimljivim razgovorom o umetničkom izrazu pesnikinje i njenim ocenama o savremenim poetskim tokovima u srpskoj i američkoj književnosti.

Foto: GK RS Njujork