Početna Događanja Sastanak članova Saveza Srba u Austriji sa Zajednicom srpskih klubova u Gornjoj...

Sastanak članova Saveza Srba u Austriji sa Zajednicom srpskih klubova u Gornjoj Austriji

Predstavnici Saveza Srba Austrije održali su zajedničku sednicu sa Zajednicom srpskih klubova u Gornjoj Austriji, gde je domaćin susreta bio Radenko Drinić, predsednik Srpskog kluba Nikola Tesla iz Linca.

U veoma konstruktivnom razgovoru predstavnici deset srpskih klubova iz Gornje Austrije su upoznati sa planovima rada, kao i dosada ostvarenim rezultatima Saveza.

„Predsednik Saveza, mr Mladen Filipović je u svome pozdravnom obraćanju istakao da Srbi u Austriji posebnu pažnju trebaju obratiti očuvanju tradicije, kulture i nacionalnog identiteta. Najvažniji element identiteta je srpski jezik, koji se najpre treba poznavati a zatim i voleti. Pohvalio je Gornju Austriju zbog velikog broja Prosvjetinih škola srpskog jezika i u daljnjem izlaganju istakao značaj aktivne saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, istaknuto je u Savezu Srba Austrije.

„Neophodno je da izgradimo održivu i funkcionalnu mrežu svih organizacija u Austriji. Važno je osmisliti pravilnu strukturu ove mreže i upravo bi Savez, srpske Zajednice, kulturno-umetnička društva i klubovi mogli da budu njena značajna čvorišta. Srbi su postali značajan faktor u Austriji, doprineli su izgradnji i razvoju ove zemlje i vreme je da se prihvate kao politički potencijal austrijskog društva. Upravo ovakvi skupovi omogućuju razmjenu iskustava i koordinaciju aktivnosti u cilju podrške participaciji Srba u svim segmentima života i rada u Austriji”, zaključio je Ilija Tufegdžić, zamenik predsednika Saveza Srba u Austriji.

Poseta Srpskom klubu Mlava u Lincu

Članovi UO Saveza Srba u Austriji su tokom ove posete Linca obišli i nove prostorije Srpskog kluba Mlava u istoimenog gradu. Rukovodstvo i članovi SK Mlava predstavilo je ovom prilikom planove i aktivnosti koji će se realizovati u novom prostoru koji se trenutno renovira i adaptira.

Foto: Savez Srba Austrije