Početna Događanja Podsetnik: doprinos Srba napretku čovečanstva

Podsetnik: doprinos Srba napretku čovečanstva

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pokrenuo je krajem marta novu stratešku kampanju  – obeležavanje 135 godina od osnivanja prvog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova (MSP), sa ciljem da se svetska, ali i naša javnost, još jednom podseti na ulogu i doprinos Srba progresu čovečanstva.

Ministar Ivica Dačić povodom pokretanja kampanje u Muzeju srpske diplomatije priredio je specijalni prijem za decu od 5 do 14 godina – učesnike konkursa koji je pokrenuo Generalni konzulat u Njujorku, na čelu sa Vladimirom Božovićem, u saradnji sa šefom novoformiranog Sektora za javnu i kulturnu diplomatiju MSP-a ambasadorom Ljiljanom Nikšić.

Dačić je podsetio da su deca budućnost Srbije i naglasio da je očuvanje kulturnog identiteta srpskog naroda i svih Srba u regionu i u dijaspori veoma važan zadatak cele države.

Pomoćnik ministra za novoosnovani sektor, koji će sprovesti kampanju, Ljiljana Nikšić naglasila je da je cilj kampanje da se svetska javnost još jednom podseti na ulogu i doprinos Srba progresu čovečanstva, ali i na činjenicu da je kulturno nasleđe srpskog naroda deo svetske baštine koja određuje vrlo posebno mesto koje srpski narod treba da ima među narodima sveta.

Pavle Mitrović iz Prilužja, kod Vučitrna ,Kosovo i Metohija (5 godina)
Foto: M. Lakić

Nikšić je rekla da će u fokusu kampanje biti dualna izložba sa dva segmenta jedan će se odnositi na Srbe u svetu; a drugi na srpsku i svetsku baštinu monašku diplomatiju svetog Save kojom će biti prikazane zadužbine u Grčkoj, Jerusalimu i neke od starih rukopisnih spisa sa Sinaja.

„Prikazaćemo i manastire koje su na listi Uneskove svetske baštine koji su nastajali u isto ili slično vreme, poput Hilandara 1198. i susreta Svetog Save u Egiptu sa sultanom al-Malikom al-Kamilom 1234. godine na putu ka Sinaju, Pećka patrijaršija iz 1346, i manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, koji je prvi pravoslavni manastir svih Slovena u Jerusalimu iz 1312. za koji u Jerusalimskom zidu postoji i danas arkada srpske kapije”, izjavila je Nikšić.

Dačić je dečacima i devojčicama, učesnicima konkursa, koji su doputovali u glavni grad iz Prilužja kod Vučitrna, iz Vladičinog Hana, kao i iz Grčke, Trsta, Čikaga, Njujorka i Velike Britanije, kao i iz tri beogradske osnovne škole Vuk Karadžić, Branko Ćopić i Danilo Kiš, uručio knjige o Nikoli Tesli uz simbolične novčane nagrade.

Ljiljana Nikšić, Vladimir Božović i Ivica Dačić u društvu Srpkinje Majke koja je rodila 11 Kovačevića, iz Kraljeva
Foto: M. Lakić

Najmlađi, petogodišnji Pavle Mitrović iz Prilužja, svečanost je otvorio recitujući pesmu „Moja Srbija” koju je lično napisao. Radovi dece, dobitnika nagrada, biće izloženi na „Tabli malih dobitnika” tokom trajanja strateške kampanje obeležavanja tog značajnog jubileja Ministarstva inostranih poslova koje baštini tradiciju preko 800 godina „nemanjićke diplomatije svetosavskog pacifizma”.

Pored Pavla i Davida Mitrovića iz Prilužja, Andrej Milosavljević iz Vladičinog Hana, opisao je zašto voli Srbiju rečima „Volimo Srbiju jer Srbija voli nas – mi smo deca Srbije”.

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović

Naslovna fotografija: U Muzeju srpske diplomatije, oko Ministra, deca drže Transparent Ja volim Srbiju
Foto: M.Lakić