Početna Kultura Izložba „Dva lica” Pirotski ćilimi Etnografskog muzeja biće prikazana u KCS u...

Izložba „Dva lica” Pirotski ćilimi Etnografskog muzeja biće prikazana u KCS u Parizu

U četvrtak 11. aprila u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorena izložba  „Dva lica”, koja predstavlja Pirotske ćilime iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu i radove umetnice Milice Živadinović.

„U izložbi „Dva lica” se susreću jedinstveni primerci pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu, jedne od najstarijih i najznačajnijih kolekcija u Srbiji, i savremena razigrana interpretacija u radovima Milice Živadinović. Odabrani muzejski primerci ćilima preko jednog veka stari ulaze u dijalog sa šarama koje u Miličinim slikama, nakitu i video-radovima plutaju kroz svemir i osvajaju neslućene prostore. Kroz specifičan spoj tradicionalnog i savremenog izraza izložba udahnjuje novi život pirotskom ćilimu i njegovoj širom sveta prepoznatljivoj ornamentici”, istaknuto je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

„Dva lica” na savremen i inovativan način predstavlja širokoj publici pirotski ćilim kao deo kulturne baštine Srbije, upućuje na njegovo bogatstvo boja, modernost formi, skrivenu simboliku šara koje ostaju večna inspiracija primenljiva u svim medijima, posebno u oblasti umetnosti i dizajna.

Kroz vekove pirotski ćilim je stekao status kultnog i diplomatskog poklona. Zvanično izabran da predstavlja Kraljevinu Srbiju na svim evropskim i svetskim izložbama, postao je deo našeg nacionalnog identiteta još od kraja 19. veka.

Pirotsko ćilimarstvo je 2012. godine upisano na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, koja je uspostavljena kao rezultat implementacije Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji. Pokrenuta je inicijativa za upis pirotskog ćilimarstva kao zanatske veštine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska, dodato je u opisu KCS u Parizu.

Izložba se otvara 11. aprila u 19.30 i močiće da se pogleda do 30. aprila 2024.