Početna Informacije Nastanak Neovisne države Hrvatske 10. aprila 1941.

Nastanak Neovisne države Hrvatske 10. aprila 1941.

Na današnji dan 10.aprila 1941.godine stvorena je takozvana Neovisna država Hrvatska – Nezavisna država Hrvatska

Država koja je bila grobnica za srpski narod. Stotine srpskih sela je poklano i zapaljeno po Baniji, Kordunu, Lici, Bukovici, Kozari, svuda gde su Srbi živeli.

U njihovim koncentracionim logorima smrti za vreme postojanja te fašističke tvorevine, slomljena je 8.maja 1945.godine, koji su bili gori po svojoj monstruoznosti nego nemački, svoje živote su izgubili stotine hiljada Srba, Jevreja, Cigana, svi oni koji se nisu slagali sa njihovom zločinačkom, krvoločnom ideologijom.

Za te njihove užasne zločine Hrvatska i Hrvati nikad se nisu izvinuli niti tražili oprost od srpskog naroda. Nova komunistička Brozova vlast, sve je učinila da zataška te masakre, a mnogi ustaški časnici su prešli tokom 1944.godine u partizane i izašli su iz II svetskog rata kao navodni pobednici.

Nova komunistička vlast je bila ništa drugo nego okupatorska i tako su se i ponašala prema Srbima.

Nikad im ne smemo zaboraviti i oprostiti za svo zlo koje su učinili srpskom narodu, i ustašama i komunistima, koji su po brutalnosti u obračunima sa Srbima bili vrlo slični.

Građani Zagreba su 10. aprila 1941. godine sa neskrivenim oduševljenjem pozdravili vojnike 10. nemačke oklopne divizije, koja je trijumfalno ušla u Zagreb. Dok je euforija na ulicama Zagreba trajala sa talasa radija čule su se reči penzionisanog pukovnika vojske kraljevine Jugoslavije Slavka Kvaternika, koji se kao zamenik odsutnog poglavnika Ante Pavelića i zapovednik celokupne oružane snage slobodne hrvatske države obratio hrvatskom narodu: „Hrvatski narode! Božija providnost i volja naših saveznika, te mukotrpna višestoletna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovanost našeg poglavnika dr Ante Pavelića, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu odredili su: Da danas pred dan uskrsnuća Božijeg sina uskrsne i naša Nezavisna hrvatska država. Pozivam sve Hrvate, na kom god oni mestu bili, a naročite sve časnike, dočasnike i momčad celokupne oružane snage i javne sigurnosti da drže naročito red i da se smesta zapovedniku oružane snage u Zagrebu prijave, gde se sada nalaze. Da celokupne oružane snage smesta polože zakletvu vernosti Nezavisnoj državi Hrvatskoj i njenom poglavniku. Celokupnu vlast i zapovedništvo cijele oružane snage preuzeo sam danas, kao opunomoćenik poglavnika! Bog i Hrvati! Za dom spremni,

Ovim proglasom faktički je stvorena Nezavisna država Hrvatska, koja će ući u istoriju kao grobnica Srba, Jevreja, Roma i drugih naroda, kao i političkih neistomišljenika u sprovođenju ideologije genocida zbog stvaranja čiste hrvatske države.

Istoga dana zagrebački muftija Ismet Muftić je sa talasa istog radija pozdravio stvaranje NDH sledećim rečima: Vođa je svevišnjeg Alaha htela da uz pomoć ustaša u zemlji i inozemstvu, te savezničkih vojski kucne radosni čas za sve Hrvate, katolike i muslimane. U ovom radosnom i velikom vremenu za celokupni hrvatski narod, kada je osnovana samostalna i nezavisna hrvatska država na cijelom povijesnom teritoriju hrvatskom kličem: – Neka Alah Svevišnji poživi poglavnika.

Nekoliko dana po proglašenju NDH, u Zagreb je u pratnji nekoliko stotina pripadnika ustaškog pokreta stigao poglavnik Ante Pavelić, koji je do tada boravio na teritoriji Italije, u okrilju fašističkog vođe Musolinija.

NDH – oličenje zla

Ako sadašnja Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom prošlošću iz perioda NDH, znači da je spremna da je ponovi – rekao je povodom godišnjice osnivanja fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Pokret obnove Kraljevine Srbije podseća da je od ustaških zločinaca stradalo više od milion ljudi, najviše Srba, ali i Jevreja, Roma i političkih protivnika NDH.

– Država koja je stvorena sa idejom da se istrebi celokupne nacije i rase, morala je da propadne. Na temeljima mrtvih Srba, Jevreja i Roma, mučenih na najstrašniji način, nije mogla da se izgradi uspešna i progresivna zemlja. Logori smrti bili su glavni instrument ubijanja, a danas stoje kao podsetnik na strašan zločin. Odajemo poštu svim nevinim žrtvama koje su izgubile život zbog pohlepe klerofašističkih poslušnika – dodao je Žika Gojković.

Nezavisna Država Hrvatska, na čelu sa poglavarom Antom Pavelićem, počinila je najveće zločine protiv čovečnosti na teritoriji Balkana. Istorija ne pamti takva masovna ubistva na našim prostorima. Desetine logora, odneli su stotine hiljada života. Među njima prednjači Jasenovac, u kom je stradalo više od 700 hiljada ljudi, ali konačan broj nikada nije sa sigurnošću utvrđen. Jasenovac je i prvi dečiji logor u porobljenoj Evropi. Ovakav zločin moramo najstrože osuditi i nikada ne sme da se ponovi. Stradanje jednog naroda ne doprinosi prosperitetu drugog.

Izvor: FB Rojalistički klub