Početna Događanja U Beču održan trodnevni seminar za umetničke rukovodioce, igrače, asistente i koreografe

U Beču održan trodnevni seminar za umetničke rukovodioce, igrače, asistente i koreografe

Minulog vikenda u austrijskoj prestonici je održan trodnevni seminar za umetničke rukovodioce, igrače, asistente i koreografe, interesovanje učesnika ogromno.

„Seminar za umetničke rukovodioce, igrače, asistente i koreografe, održan je treću godinu zaredom u Beču, u prostorijama KUD-a Jedinstvo, koje je jedno od najstarijih udruženja u Austriji. Organizator ovog seminara je Krovna organizacija samostalnih srpskih asocijacija i udruženja pokrajine Donja Austrija – KOSSA”, istakli su predstavnici ove organizacije.

Ovog puta odluka je pala na salu u Beču zbog infrastrukture i bolje organizacije, pošto su im pored ansambala iz Austrije došli i učesnici iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije. Učestvovalo je 110 učesnika i vladalo je veliko interesovanje za ovaj seminar, jer su sva mesta bila popunjena za manje od 24 sata.

Obrađene tri oblasti: igre i pesme Skopske Crne Gore, igre i kostim Valjevske Kolubare, te vlaške igre okoline Petrovca na Mlavi. Za korepeticiju je bio zadužen Miodrag Lukić. Učešće u ovogodišnjem seminaru, održanom pod pokroviteljstvom Donje Austrije, uzeli su i oni koji ne igraju ni u jednom društvu.

Zahvlanice za učesnike
Foto: Savez Srba Austrije

Učestvovali su predstavnici sledećih društava: Kolo Maria Encersdorf, Kolo Sreće Grac, Mladost Leobersdorf, Krajišnik Vilhemsburg, Stevan Mokranjac Beč, Bambi Beč, Dukat Traiskirhen, Pontes Trst (Italija), Jedinstvo Beč, Kragujevački Matersburg, Sveti Vasilije Forarlberg, Kolo Minhen (Nemačka), Balkan Koruška, Zavičaj Tuln, Papazovac Smederevo (Srbija), Vuk Karadžić Osipaonica (Srbija), Osmeh Udovica (Srbija), Sveti Sava Grac, Desanka Maksimović Celje (Slovenija), Semberija i Majevica Presbaum, Sveti Nikolaj Srpski Ulm (Nemačka), Nikola Tesla Linc, Đurđevdan Inzbruk, Brojanica Grac, Makedonska Pletenica E. V. Štutgart (Nemačka), Sveti Nikola Rijeka (Hrvatska) i Kraljevačka Riznica Kraljevo (Srbija).