Početna Najave Seminar o Holokaustu u organizaciji društva Car Lazar iz norveškog Dramena se...

Seminar o Holokaustu u organizaciji društva Car Lazar iz norveškog Dramena se održava 20. i 21. aprila

Dani sećanja na žrtve Holokausta, genocid i druge žrtve fašizma – seminar u organizaciji društva Car Lazar iz norveškog Dramena će se održati za vikend 20.  i 21. aprila 2024.

Holokaust je jedan od najmračnijih i najokrutnijih perioda u našoj istoriji, tema koja još uvek podstiče na razmišljanje i koja sadrži neiscrpno velike kapacitete za istraživanje i učenje. Socijalno i kulturno nasilje, kao i fizička eliminacija nekoliko desetina miliona ljudi u Evropi, na mnogo načina su obeležili prošli vek, ali i uticali na tok istorije i savremeni svet u kome danas živimo. Sa današnje tačke gledišta, neverovatno da se nešto tako strašno moglo dogoditi pre samo 80 godina, što čini istraživanje istorijskih i društvenih okolnosti koji su omogućili holokaust ne samo relevantnim, već i neophodnim.

Stoga Srpsko kulturno udruženje Car Lazar iz Norveške  organizuje seminar posvećen žrtvama holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugog svetskog rata. Datum nije slučajan – 22. april je u Srbiji državni praznik kojim se obeležava sećanje na zarobljenike koji su pokušali proboj iz koncentracionog logora Jasenovac na taj dan 1945. godine.

Ceo seminar će prevoditi ovlašćeni tumač, te je važno da ponesete svoje slušalice ukoliko je potreban prevod sa srpskog ili norveškog. Besplatan ulaz. Moguće je kupiti hranu i piće tokom celog dana, a sav prihod biće uložen u buduće projekte udruženja.

Program:

Subota 20.04.2024

14:00 Otvaranje izložbe „Anatomija zaborava” Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Banja Luka.

14:30 Predavanje „Pozadina mržnje – genocid, Holokaust i stradanje” doktora Davora Stipića, Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd.

15:30 Projekcija filma „Anatomija zaborava” Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Banja Luka.

16:00 Predavanje „Krvava bajka – ratni zločini i stradanje u okupiranoj Srbiji” doktora Radosava Tucovića, Institut za savremenu istoriju, Beograd.

17:00 Film „Đurđevak crveni”.

17:30 Predavanje „Jasenovac” doktora Milana Koljanina, Memorijalni centar Staro sajmište.

Nedelja 21.04.2024

12:00 Predavanje „Krvavi put” Mikaela Stoke iz Narvik centra.

13:00 Film „Dan kada se kralj vratio”.

13:30 Promocija knjige „Krvopad – polarno hodočašće” Saše Dimitrijevića.

14:45 Film „33 anđela”.

16:15 Razgovor sa Brankom Dimovićem Dimeskim, autorom-producentom filma „33 anđela” i direktorom projekta „33 anđela”, i Milkom Kajganić, viktimologom i ko-scenaristom filma „33 anđela”.

17:15 Nastup srpske dece iz Škole klavira „Zvezde”.

17:30 Zatvaranje