Početna Događanja U Beču održano 14. „Veče mladih pisaca” – veče čiste emocije

U Beču održano 14. „Veče mladih pisaca” – veče čiste emocije

Četrnaesto „Veče mladih pisaca”, u organizaciji Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Beča, održano je u nedelju, 14. aprila 2024. u prijatnom ambijentu novootvorenog restorana Bellezza.  Organizatori prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, pozdravili su prisutne zahvalivši se pesnicima što već punih osam godina nastupaju na ovoj manifestaciji, koja je postala jedan od najpoznatijih kulturnih događaja naše zajednice u Austriji.

Mladi autori poezije i proze predstavili su svoje stvaralaštvo inspirisano različitim temama. Na programu su se našle šaljive, ljubavne i rodoljubive pesme, ali i jedna haiku pesma, tradicionalna japanska kratka forma poezije.


Foto: Klub mladih umetnika Beč

„Ja sam verni učesnik ove manifestacije još od druge Večeri koja je bila 2017. i od tada dolazim kad god sam u prilici. Četrnaesto veče je bilo zaista posebno, dobro organizovano i inspirativno, a spoj samih učesnika veoma zanimljiv”, izjavio je Hazim Hadžić, jedan od pesnika. On je dodao da su Večeri mladih pisaca značajne jer omogućavaju umrežavanje kreativnih ljudi koji dele slična interesovanja, te se zahvalio Vesni i Urošu koji ovo već osam godina organizuju iz čiste ljubavi prema poeziji.

Kao specijalni gost večeri, nastupio je glumac Ammar Mešić, koji je na oduševljenje svih prisutnih, pročitao jednu pesmu iz opusa mladog makedonskog pesnika Đoka Zdraveskog. On je u kratkom intervjuu istakao da između poezije i glume nema razlike, jer su i gluma i poezija čista emocija, te je suština ista – dotaći nečije srce.

Mladi pisci nastupili su uz pratnju gitariste Ognjena Šuke, tako da je publika, kao i svaki put, uživala u sinergiji muzike i pisane reči. Poseban utisak, ostavili su i Nikola Prerad i Veselin Rafailović, koji su na Veče stigli pravo sa Kosova i Metohije, gde su zajedno sa predstavnicima organizacije Srpski centar, lično uručili donacije prikupljene na manifestaciji „Humetnost 2024”.

Klub mladih umetnika Prosvjete najavljuje promociju zbornika sa prvih deset Večeri mladih pisaca, kao i prvu slikarsku radionicu za mlade slikare, profesionalce i amatere, koja je planirana za jun 2024.

Četrnaesto „Veče mladih pisaca” organizovano je u saradnji sa Odsekom za kulturu grada Beča u okviru projekta Jahreskulturprogram 2024.