Početna Događanja Učenici srpske škole Sveti Sava iz Vićence sa roditeljima odali poštu palim...

Učenici srpske škole Sveti Sava iz Vićence sa roditeljima odali poštu palim srpskim zarobljenicima u Trentinu

„Ove školske godine, učiteljice srpske dopunske škole Sveti Sava, Dragica Doderović i Jasmina Stojković vodile su svoje učenike u Trentino, gde su obišli spomenike koji povezuju srpsku i italijansku istoriju, događajima koji su se zbivali tokom Prvog svetskog rata. Ekskurziju je organizovao Savet roditelja, uz pomoć Saveza Srba u Italiji. Domaćin i vodič bila je penzionisana prva učiteljica i osnivač srpske dopunske škole u Italiji učiteljica Snežana Petrović iz Rovereta”, istaknuto je u Srpskoj dopunskoj školi Sveti Sava iz Vićence.


Foto: Sprska škola Sveti Sava

Zahvaljujući srpskoj zajednici u Italiji predvođena Savezom Srba Italije, srpskom pravoslavnom crkvom i Generalnim konzulatom RS u Trstu a u saradnji sa italijanskim istoričarima srpska javnost (kako u rasejanju tako i u matici) je u poslednje vreme saznala za još jedno (skoro zaboravljeno) stradanje mladih srpskih vojnika i zarobljenika tokom Prvog svetskog rata u Italiji. Prošle godina je podignut spomenik i postavljena memorijalna tabla srpskim zarobljenicima u Kastelanu, u Italiji. Od kada se saznalo za ovo mesto stradanja srpska zajednica u Italiji se posebno odnosi prema ovom spomeniku.
Stoga ne iznenađuje što su minulog vikenda Srbi u tri autobusa, nekoliko kombija i privatnih automobila, sastali su na parkingu spomenika Ossario Kastel Dante u Roveretu, da bi odali počast svojim precima koji tu počivaju.

„Posle toga su posetili Kastelano i bili gosti udruženja Pro Loko, koje je vršilo istraživanja o životu zarobljenika austrougarske vojske, od kojih su najviše stradali Srbi, narod „kriv” za početak Prvog svetskog rata i suprotstavljanja jednoj od najmoćnijih imperija u to vreme. Položili su venac na spomenik zarobljenicima koji si tu preminuli od napora i gladi”, istakli su u Sprskoj dopunskoj školi Sveti Sava iz Vićence, opisujući ovu posutu.


Foto: Sprska škola Sveti Sava

Svi zajedno su posetili Zvono mira koje se nalazi na brdu Miravale nedaleko od Kosturnice Kastel Dante. To je jedno od najvećih zvona na svetu koje svake večeri sa svojih sto otkucaja odaje poštu svima onima koji su izgubili svoje živote u svim ratovima na svetu, prošlim i sadašnjim. Srbi su odali počast, položili vence i podsetili se mnogih stradanja svoga naroda, koji su svoje živote dali kako bi njihova pokoljenja živela u miru, slozi i izobilju.

„Pred polazak autobusa učenici su proveli ostatak vremena u gradskom parku. Vratili su se u Vićencu oko 20 časova, puni utisaka i novih saznanja o svojoj i italijanskoj istoriji”, dodale su nastavnice.

Redakcija medijskoj portala Rasejanja.info se zahvaljuje srpskoj zajednici u Italiji na ovom divnom istorijskom času uz želju da i đaci drugih srpskih škola redovnije posećuju mnoge spomenika naših velikih junaka, koji nisu imali priliku ni svoje porodice da zasnuju, ili ako jesu, onda nisu mogli da učestvuju u odrastanju svoje dece niti da uživaju sa njima i njihovim potomcima. Na žalost srpskih kostiju i iz Prvog iz Drugog svetskog rata ima mnogo rasutih po Evropi.

Katarina Krstić-Tadić, medijski portal Rasejanje.info