Početna Najave Premijera predstave „Nasmešite se, ptičica!”

Premijera predstave „Nasmešite se, ptičica!”

Nova edukativna predstava „Nasmešite se, ptičica!”, iz ciklusa Zabavna istorija na dečjoj sceni, premijerno će biti izvedena u petak, 19. aprila, od 10 časova, na Velikoj sceni Donka Špiček Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Autor predstave je Snežana Bećarević-Popović, koja potpisuje tekst i režiju, a kostime i scenografiju potpisuje Zorana Jovanović. U ulozi Anastasa Jovanovića naći će se Goran Joksić i u ulozi Milice Stojadinović-Srpkinje Snežana Bećarević Popović.

„Devetnaesti vek – vek industrijskog napretka, vek sjajnih izuma ali i mnogih „novotarija” koje možda nisu toliko bitne kao lokomotive, automobili ili električna rasveta ali su ljudima život činile lepšim, doneo je i u Srbiju neke zanimljivosti kao što su fotoaparat, poštanska marka, štampane novine….” – počinje priču urednica programa Dečjeg kulturnog centra Beograd Snežana Stanković, koja osmišljava dramsko-animativne programe kako bi deci i mladima predstavila istoriju, kulturu i običaje na zanimljiv i zabavan način.

„Anastas Jovanović, dvoroupravitelj i prijatelj kneza Mihaila Obrenovića, je prvi donosilac mnogih novotarija, a najpoznatiji je po ostavljenim fotografskim portretima Njegoša, Vuka Karadžića, Đure Daničića, knjaza Miloša, kneza Mihaila i njegove supruge Julije, kneza Aleksandra Karađorđevića, Milice Stojadinović-Srpkinje. Upravo su Anastas Jovanović i Milica Stojadinović-Srpkinja junaci naše priče. On prvi u mnogo čemu – prvi ratni fotograf, ona prvi ratni novinar, on prijatelj kneza Mihaila, ona prijateljica knjeginje Julije, on prijatelj Njegoša, ona neko za koga Njegoš kaže: ,,Ja poeta, ona poeta, da nijesam vladika, eto knjeginje Crnoj Gori! „Dve jake ličnosti, sa različitim pogledom na svet! On je oženjen Nemicom, ona  nikada nije pristala da se uda za stranca! Pita se: „Koji jezik bi mi deca govorila?” – ističe urednica programa Snežana Stanković.

 Fotografije Anastasa Jovanovića i dnevnici Milice Stojadinović-Srpkinje, učiniće da ovaj mali vremeplov dočara deci život Beograda krajem 19. veka. A onda, kada slike starog Beograda zamene slike Beograda danas, moći će da razmišljaju kakav će grad biti sutra, kako je njihova ulica izgledala nekada, kako izgleda sada, a kakva će biti za pedeset ili sto godina. I ova realnost danas, u budućnosti će nekome biti zanimljiva bajka.