Početna Događanja „Umrežena Srbija” povezala đake iz Bradarca, Požarevce i Srpske škole Sveti Stefan...

„Umrežena Srbija” povezala đake iz Bradarca, Požarevce i Srpske škole Sveti Stefan Novi Braniković iz Udina u Italiji

Prvi susret u okviru projekta „Umrežena Srbija” između OŠ Sveti Vladika Nikolaj iz Bradarca, Požarevac i Srpske dopunske škole Sveti Stefan Novi Branković iz Udina, održana je minule subote, kada su đaci iz Srbije i Italije imali priliku da se upoznaju i stvore nova drugarstva.

Kako su navele nastavnice Tamara Stanojević, nastavnica italijanskog jezika iz Bradarca i Danijela Janković, nastavnica srpske dopunske škole u Italiji, obe škole po prvi put učestvuju u ovom projektu „pa su učenici bili i više nego uzbuđeni i nestrpljivi da se na ovaj način sastanu i upoznaju”. Uvodnu reč su imale nastavnice koje su najpre pozdravile sve prisutne, predstavile se i upoznale učenike sa suštinom ovog projekta.


Foto: Srpska dopunska škola Sveti Stefan Novi Branković Udine

„Tema prvog susreta je bila „Predstavljam ti sebe i svoju školu”, te su se najpre učenici sa obe strane upoznali sa školama učesnicama i jedni od drugih čuli zanimljive informacije o nazivu škole, godini osnivanja, broju učenika i organizaciji rada”, istakle su nastavnice.

Nakon toga usledio je dugoočekivani trenutak- upoznavanje! Učenici su na početku pomalo stidljivo, a zatim vrlo razdragano, predstavljali sebe na srpskom i italijanskom jeziku. „Govorili su o tome koliko imaju godina, koji razred pohađaju, gde žive, koje strane jezike govore i slično. Đaci su iskoristili priliku da pokažu svoja znanja, ali i da vežbaju razumevanje i usmenu produkciju oba jezika. Atmosfera je bila vrlo prijatna i svi su pažljivo slušali jedni druge”, rekle su Tamara Stanojević i Danijela Janković.

„Nakon predstavljanja usledila je razmena mišljenja među učenicima na različite teme: omiljeni sport, životinja, hrana, hobi… Uz podršku svojih nastavnica učenici su poveli diskusiju nakon čega su zapazili puno sličnosti među sobom. Bilo je zanimljivo uočiti da neki vole isti sport, neki istu hranu, a da većina slično provodi slobodno vreme. Kako je čas odmicao učenici su bili sve komunikativniji i otvoreniji za druženje”, dodale su nastavnice.

U završnom delu časa obe škole su sa svojim nastavnicama otpevali himnu Republike Srbije i fotografijama zabeležili lepe, zajedničke trenutke. Na kraju druženja su se međusobno pozdravili sa željom da se što pre ponovo susretnu i nastave druženje!