Početna Vesti Konstantin Dobrilović kandidat iz Austrije za izbore u Evropskom parlamentu

Konstantin Dobrilović kandidat iz Austrije za izbore u Evropskom parlamentu

Srbin Konstantin Dobrilović je visokorangirani kandidat Slobodarske partije Austrije (FPÖ) na predstojećim izborima za Evropski parlament

Dobrilović se nalazi na 11. mestu liste čiji je nosilac Harald Vilimski. Izbori za Evropski parlament održavaju se 9. juna u svim zemljama Evropske unije. Dobrilović je jedini kandidat srpskog porekla u Austriji koji je na nekoj izbornoj listi od gotovo svih stranaka koje učestvuju na ovim izborima i pri tom još visoko rangiran.

„Evropska unija budućnosti može biti samo zajednica suverenih nacionalnih država koja svojim građanima garantuju mir, sigurnost, slobodu i prosperitet. Mi u Slobodarskoj partiji Austrije se zalažemo za zdrav patriotizam, da svaka zemlja, pre svega, treba da bude okrenuta potrebama svojih građana. Ako pogledamo današnju Evropsku uniju, ona je prestala da se bavi pitanjima građana, isključivo se bavi imaginarnim i nebitnim stvarima. Zato je važno da se svaka država, usredsredi na sebe i svoje građane i onda kao takva deluje u okviru zajednice koju čini Evropska unija. Ovaj princip zdravog patriotizma je vrlo važan za svakog pripadnika srpske dijaspore u Austriji, jer se i prosperitet Austrije, kada je više okrenuta sebi, a ne „superdržavi Evropi”, tiče i Srpkinja i Srba koji žive u alpskoj republici”, istakao je Dobrilović i dodao: „Naša matica, država Srbija, odavno je pokazala kako se to radi, šta je patriotizam i kako se brane i zastupaju interesi sopstvene države. Kao neko ko je zadužen za odnose i pitanja Zapadnog Balkana, smatram da je Srbija ozbiljna država koja je poslednjih decenija pokazala da joj je prema planovima, ekonomskom razvitku i svim drugim pravno-državničkim elementima odavno mesto u evropskoj porodici”, dodaje Dobrilović.

Početak kampanje
Foto: FPÖ Wien

On je oštro osudio zabranu ulaska patrijarha Porfirija na Kosovo i Metohiju  

„Sramna je odluka Prištine da, Njegovoj svetosti, poglavaru SPC, gospodinu Porfiriju zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju, na vekovno ognjište SPC i srpskog naroda, koji se tamo uputio kako bi sa još sedam arhijereja prisustvovao bogosluženju i početku zasedanja Sabora. Ovo prevazilazi svaku meru! Prištini je očigledno sve dozvoljeno i ne samo to, već će zbog svog ponašanja biti nagrađena od strane Evropske unije i evropske zajednice. Gde su sada ljudska prava, gde su prava onima čija su prava davno pogažena, gde je sloboda veroispovesti”, zapitao se Dobrilović.

„Kakav je to način da se poglavaru jedne crkve ne dozvoli ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. Očekujem oštru reakciju međunarodne zajednice zbog ovakvog skandaloznog ponašanja Prištine, jer ovaj akt je sve, samo ni na koji način nije evropski”, izričit je Dobrilović.

Ranije danas, vlasti u Prištini zabranile su patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju ulazak na Kosovo i Metohiju, iako je u skladu sa važećim sporazumima i procedurama njegov dolazak ranije bio zvanično najavljen. Njegova svetost je sa još sedmoricom vladika trebalo sutra da prisustvuje zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Naslovna fotografija Konstantin Dobrilović
Foto: FPÖ Wien