Početna Najave Danas se održava Kros RTS-a u Italiji za đake srpske dopunske škole

Danas se održava Kros RTS-a u Italiji za đake srpske dopunske škole

U okviru Đurđevdanskog sastanka i Košarkaškog evropskog prvenstva srpske dijaspore koje se odražava u Italiji danas će se, drugog juna sa početkom u 13 časova održati Kros RTS-a.

Kros RTS-a osnovan je 1990. od strane Radio Beograda. Kao najmasovnija priredba u jugoistočnom delu Evrope, dobija ime cele medijske kuće – Kros RTS-a. Broj takmičara iz zemlje i inostranstva se povećavao iz godine u godinu. Očekuje se da će kroz cilj ove godine proći preko 400.000 takmičara. Takmičarske staze su širom Srbije, uglavnom u dvorištima vrtića i škola. Uz Kros RTS-a „Kroz Srbiju”, odvija se i Kros RTS-a „U dijaspori”. Do kraja juna održavaće se trke širom sveta, a u njima će učestvovati uglavnom đaci dopunskih škola na srpskom jeziku. Tim povodom Srpska dopunska škola u Italiji pod pokroviteljstvo Ministarstva prosvete Republike Srbije, u okviru ove velike sportske manifestacije će održati zajednički Kros RTS-a svih nastavnih mesta. Učestvovaće đaci srpske dopunske škole Sveti Sava Vićenca sa nastavnih mesta: Vićenca, Skio, Arzinjano, Valdanjo, Basano del Grapa, Tori di Kvartezolo, Alonte, Rovereto i Busolengo, kao i đaci srpske dopunske škole Sveti Stefan Branković Novi iz Udina. Decu će predvoditi njihove nastavnice Dragica Doderović, Jasmina Stojković, Magdalena Donevski i Danijela Janković.

Takođe u okviru ovih manifestacija svi zainteresovani u periodu od 12-17 časova mogu posetiti i štandove sa srpskom tradicionalnom hranom, kao i domaćim proizvodima sa Kosova i Metohije a u okviru akcije „Kupuj domaće, Kupuj sa Kosmeta”, istakli su organizatori Savez Srba Italije i srpsko društvo Kruna.